В Поморие разработиха нов проект за боклука - плащаш колкото изхвърляш

В Поморие разработиха нов проект за боклука - плащаш колкото изхвърляш - E-Burgas.com

Община Поморие разработи нов проект, въвеждащ цялостен и иновативен подход в управлението на отпадъците. Основната идея е да се въведе система за заплащане на услугата за битови отпадъци, за домакинствата и за бизнеса, на база на количеството изхвърляни отпадъци или „плащаш, колкото изхвърляш“. За целта ще се използват най-съвременни IT технологии, като се ползва опита на община Парма – Италия.

„На годишната среща на Националното сдружение на общините през 2021 г. беше представен впечатляващият опит на тази италианска община в управлението на битовите отпадъци, прилагайки принципа „плащаш, колкото изхвърляш“ и високо ниво на рециклиране на отпадъците. Този опит вдъхнови разработването на нашия проект. Свързахме се с представител на община Парма, участвал във въвеждането на системата в техния град и с негова подкрепа разработихме настоящия проект. За успешната реализация, Община Поморие ще работи съвместно с четири партньори, три от които от България и един от Италия. Проектът ни ще се конкурира с проекти от всички страни членки на ЕС и се надяваме, че ще бъде одобрен, което ще проправи път и на други български общини да работят по Програма LIFE на ЕК“, каза кметът Иван Алексиев.

С внедряване на кръгови системи за управление на битовите отпадъци  в община Поморие се цели да се намали количеството на депонираните  отпадъци и да се увеличи количеството на разделно събраните за рециклиране.

Към момента такса „Смет“ се пресмята на база данъчната оценка на обитавания имот. За община Поморие се отчитат само 8% рециклирани битови отпадъци, като се има предвид, че 39% от генерираните отпадъци са рециклируеми и ценна вторична суровина – пластмаси, хартия, стъкло, метали и др.

Програмата за управление на отпадъци на общината до 2028 г. предвижда хранителните отпадъци да се събират разделно и да се извозват за преработване в анаеробната инсталация за биоотпадъци, която се изгражда в момента за общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците и ще влезе в експлоатация през 2023 г. Също така, съгласно плана се предвижда със собствени средства Общината да изгради компостираща инсталация за зелените отпадъци от паркове и градини.

Интегрираната ITC платформа за управление на отпадъците включва отчитане честотата на вдигане и вида на всеки зачислен в платформата контейнер/кофа, оборудвани с RFID таг/етикет, предаване в реално време на GPS позиция на сметосъбиращия камион и др.

Аналитичните услуги ще дават възможност да се изготвят обобщени статистики за честотата на събиранията и съответния обем на всеки контейнер, както и да се изчислява такса битови отпадъци за всеки генератор отделно.

Ще бъде разработено и мобилно приложение, чрез което гражданите да подават информация за потребителски адрес за предоставяне на общи или други контейнери. То ще съдържа и информация за дни и часове на събиране за всеки вид отпадък, дати за почистване на улиците и др.

В резултат от внедряването на платформата ще се постигне подобрено планиране на извозването на отпадъците, оптимизиране на маршрутите, намаляване на разходите, както и по-чиста околна среда – вследствие на елиминиране на препълнени улични контейнери и разпилени отпадъци около тях.

Иновативната идея на Община Поморие за реализиране на проект „Холистичен подход в управлението на отпадъците при прехода към кръгова икономика“ получи подкрепата на Министерство на околната среда и водите /МОСВ/, Асоциация на еколозите от общините в България /АСЕКОБ/ и Национално сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

 

Свързани статии
Pavell & Venci Venc идват за паленето на коледните светлини в Поморие Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас Влиза в сила решението за въвеждане на „синя зона“ в Поморие Продължават безплатните прегледи в Поморие Четири дни безплатни прегледи в МБАЛ-Поморие Мария Нейкова: За два месеца постигнахме успех по няколко важни за Поморие теми В Поморие изготвиха анализ на изминалото лято Нови модерни машини ще чистят улиците в Поморие (Снимки) Нова библиотека отвори врати в поморийския квартал Каменар (Снимки) Община Поморие получи награда за усилията си в борбата срещу езика на омразата
Тагове
поморие боклуци
Коментари

Още от последните новини