Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас

Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас - E-Burgas.com

Да се изиска от държавата договорът с концесионера на Летище Бургас и на база на този документ да се предприемат конкретни действия за преразглеждане на концесията. Това бе единодушно решено на вчерашната среща, която кметът на община Поморие Иван Алексиев инициира с професионалисти от най-големите регионални браншови организации в туристическия сектор. Срещата бе по повод актуалния казус с липсата на пътнически полети от и до местния аеропорт и активно участие в нея взеха Соня Енилова – председател на Бургаската регионална туристическа асоциация и член на съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД, Евелина Пулева – заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара, Георги Тръпков – председател на сдружение „Хотели и ресторанти – Поморие“, Янчо Парушев – член на Съюза на собствениците – Слънчев бряг, както и председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов.

Летище Бургас продължава да работи приоритетно с карго полети, които не носят никаква добавена стойност за туристическия бизнес в региона. Не се работи за привличането на нови авиокомпании, които да оперират тук, нито за откриване на нови въздушни маршрути. „Държавата е органът, който може да се намеси, урегулирайки концесията и създавайки конкурентна среда между аеропортите във Варна и Бургас. Като първа стъпка смятам, че е редно по Закона за достъп до обществена информация да поискаме от държавата договора с концесионера и на тази база да предприемем следващи конкретни стъпки. Настоящата ситуация нанася сериозен ущърб на местната общност в южните черноморски общини, а ние не искаме война, ние искаме само проблемът да бъде решен.“, каза кметът Иван Алексиев на срещата. Той поясни, че води разговори по темата повече от 6 месеца, като проблемът е отдавна представен и пред Консултативния съвет по въпросите на туризма към Община Поморие. Въпреки добрия тон на диалога до момента, няма промяна в политиката на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, като основното му оправдание за липсата на целогодишна натовареност са безпочвените и обидни твърдения, че България не е позната като дестинация и че маркетингът на общините е слаб.

В хода на ценната дискусия с Енилова, Пулева, Тръпков и Парушев вчера бяха очертани няколко конкретни действия, които да бъдат предприети. През месец март ще бъдат поканени на разговор представители на нискобюджетните авиокомпании, които да презентират своите искания и условия, на чиято основа да се работи за привличането им в региона. Друга мярка е провеждането на среща с Министъра на туризма и Министъра на транспорта. Целта е да се потърси активна подкрепа от държавата, както и да бъде обсъдена възможността за партньорството ѝ с общините от Южното Черноморие в посока на това Летище Равнец да се развие като гражданско. Примери за подобни успешни партньорства не липсват, а в дългосрочен план това би поставило Фрапорт в реална конкурентна среда.

„Радвам се, че срещам подкрепата ви, защото смятам, че за да променим ситуацията трябва да сме единни и координирани. Ние от местната власт по Южното Черноморие работим, за да привлечем повече туристи, бизнесът е гъвкав, на хората им се работи. Имаме природни дадености, прекрасни комплекси за настаняване и културна програма с визия за „крилата на сезона“. И вместо да разперим тези крила, ние концентрираме програмите си в месец и половина през лятото и затваряме хотели и ресторанти, просто защото тук не кацат туристи и приоритетно се разработват съседни летища, за сметка на тотално неглижираното Летище Бургас.“, коментира още кметът Алексиев в края на срещата.

Свързани статии
Затварят Летище Бургас за почти месец Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци Община Поморие получи „зелен сертификат“ за своя екоинициатива Pavell & Venci Venc идват за паленето на коледните светлини в Поморие Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас
Тагове
поморие летище бранш туризъм Иван Алексиев
Коментари

Още от последните новини