Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало

Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало - E-Burgas.com

145 години от Освобождението на Поморие ще се навършат на 7 февруари 2023 г. /вторник/. Важната за историята дата ще бъде отбелязана от 11.00 ч. в центъра на града, пред паметните плочи на участниците в Освободителната война. Ще бъде отслужен благодарствен молебен и ще бъдат поднесени венци и цветя. Слово за празника ще произнесе Надежда Стойкова – уредник в Исторически музей Поморие.

В навечерието на празника, на 06.02.2023 г. /понеделник/, от 17.30 ч. в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ ще се проведе и беседа на тема „Първомайстор Уста Генчо Кънев – от колиби Генчовци, Тревненско до Анхиало“. Уста Генчо Кънев /1828 – 1890/ е един от най-изявените строители на българската възрожденска епоха. Негово дело са десетки църкви, училища, обществени сгради, сред тях е и църквата „Свето Рождество Богородично“ в Поморие.

Община Поморие кани всички жители и гости на града на беседата и на общоградското поклонение пред величието на героите.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество Бургас отбеляза 145 години от своето Освобождение (Снимки) Бургаският кмет Димитър Николов: 6 февруари винаги ще ни напомня да следваме вярната посока Ето как Бургас ще отбележи 145 години от освобождението си Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Около 360 000 българи празнуват имен ден Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече
Тагове
поморие празник
Коментари

Още от последните новини