Френска компания хвърлила око на о-в „Св.Кирик“, ще се првърне ли в световен културен център?

Френска компания хвърлила око на о-в „Св.Кирик“, ще се првърне ли в световен културен център? - E-Burgas.com

Очаква ли го созополския о-в „Св. Кирик“ светло бъдеще? Това била една от темите на разговор между посланика на Франция у нас Н.Пр. Флоранс Робин и обласнтия управител проф. Мария Нейкова във френското посолство в София.

Обсъдени са въпроси, свързани с възможности за сътрудничество между област Бургас и регион от Франция в сфери от взаимен интерес. Обстойно се обсъди и бъдещето на остров Св. Кирик в акваторията на Созопол.

„За мен е от изключителна важност сътрудничеството на регионално ниво“, заяви Н.Пр. Флоранс Робин и подчерта, че добрите резултати и конструктивността от такива взаимоотношения засилват чувството за принадлежност към Европа.

Областният управител проф. Мария Нейкова допълни, че всяка инициатива, водеща до развитие и задълбочаване на двустранните взаимоотношения, би била важна стъпка в тази посока. Образованието на ниво ученическа и университетска дейност, туризмът в посока балнеология, както и дейности, свързани с културата, бяха областите, които Нейкова посочи като възможности за бъдещо двустранно сътрудничество.

Посланик Робин заяви, че бургаска област е много динамичен и впечатляващ регион и не случайно много френски предприятия се интересуват от развитие на бизнес в туризма и в други икономически сфери.

На срещата обстойно се обсъди и бъдещето на остров Св. Кирик. Н.Пр Робин обяви, че в нейно лице областният управител има убеден съмишленик островът да бъде не само реставриран и да намери нов обществен живот, но и да бъде припознат от обществото, като бъдещ световен културен център. Френска компания, която е с основна роля за реализирането на Лувъра в Абу Даби, е готова да работи с всяко българско министерство и местните власти. Първата стъпка за стартиране на новия живот на острова е предпроектно проучване, както и анализ на икономическата жизнеспособност на проекта спрямо развитието на туризма, транспорта, опазването на биоразнообразието и въздействието върху регионалната икономика.

Френският посланик Робин настоя пред областния управител проф. Нейкова докато се осъществяват процедурите по предпроектното проучване паралелно с това да се вземат спешни мерки за конструктивното укрепване на сградата на морското училище на острова, която е част от световното културно-историческо наследство и се руши.

Проф. Мария Нейкова и Н.Пр. Робин се обединиха, че крайната цел е ясна, а именно - запазване наследството от богатата археология на остров Св. Кирик за идните поколения, защото островът е уникален и има своето достойно място в семейството на световното историческо и културно наследство.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичествоВ Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметищаВ Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки)Правят ремонт на площад в Созопол Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декемвриГеорги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблемиС богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибаритеМария Нейкова: За два месеца постигнахме успех по няколко важни за Поморие темиЗасадиха 70 дръвчета в градската градина в СозополСъздават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик
Тагове
св. Кирик созопол мария нейкова
Коментари

Още от последните новини