Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество

Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество - E-Burgas.com

Созопол празнува своето Освобождение от османско владичество.

На 145-тата годишнина от Освобождението тържествено бе открит паметник в чест на героите, пожертвали живота си за великата национална кауза. 
Проектът е изготвен безвъзмездно от скулптора – художник и почетен гражданин на Созопол Иван Бахчеванов, а самият паметник е изработен със съдействието на инж. Антон Станков и с финансовата подкрепа на служители на Лукойл АД. Той представлява масивен релефен кръст, на който е изписано „В памет на хилядите войни и героичната им саможертва за благото на България в Руско- турската Освободителна война“. Разположен е до съществуващата паметна плоча на полк. Лермонтов и неговия „летящ отряд“, поставена в скалите на входа на Созопол.
На присъстващите бяха припомнени значими исторически факти от Руско-турската война, след което кметът Тихомир Янакиев и авторът Иван Бахчеванов тържествено откриха паметния кръст, а отец Димитър отслужи водосвет за неговото освещаване и заупокойна литургия за загиналите.
С поздравително слово към присъстващите се обърна кметът Янакиев. Той благодари на всички дарители и деятели, които направиха възможно изграждането на паметника и допълни: „Днес свеждаме глава пред подвига и саможертвата на онези, които преди 145 години дадоха живота си за свободата на както на Созопол, така и на цяла Майка България“. „Трябва да помним историята си и да не допускаме тези тъмни времена да се повторят“, завърши той.
Обръщение отправи и областният управител проф. Мария Нейкова, която също застъпа темата за паметта, казвайки: „Нека не забравяме заветите на дедите ни и да помним своята история, защото само народ, който пази своята история има бъдеще“.
На тържественото събитие присъстваха също председателят на ОбС-Созопол Георги Пинелов, общински съветници, зам.-кметовете Тодор Дамянов и Румен Кисьов, представители на Общинска администрация, политически партии и неправителствени организации, граждани.
Поднесени бяха венци и цветя, и с едноминутно мълчание бе почетена паметта на полк. Лермонтов и героите от „летящия отряд“, сформиран под негово командване, за да защити българското население в района.
На днешния ден бе почетена паметта и на закрилника на Тракия – Капитан Петко войвода. По повод 123-тата годишнина от неговата смърт бе проведен ритуал за полагане на венци и цветя пред бюст-паметника му, а председателят на ТД "Яни Попов" Гено Пухов припомни на присъстващите героични дела на българският войвода.

Свързани статии
Бургас отбеляза 145 години от своето Освобождение (Снимки) В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища Бургаският кмет Димитър Николов: 6 февруари винаги ще ни напомня да следваме вярната посока Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Ето как Бургас ще отбележи 145 години от освобождението си В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Около 360 000 българи празнуват имен ден Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември С рибен курбан и два нови паметни знака бургаските рибари отбелязаха стария Никулден (Снимки)
Тагове
созопол празник
Коментари