Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик

Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик - E-Burgas.com

Тихомир Янакиев е част от сформирания вчера инициативен комитет за създаване на център за култура и изкуство на остров Св. Кирик и Юлита Той бе основан на 9 ноември в Националния археологически институт в София.
Председател на комитета е Министърът на културата проф. Минеков, а сред членовете са вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител на Бургас проф. Нейкова, арх. Радост Георгиева, както и част от авторския екип на концепцията за превръщането на острова в световен център на изкуствата. "През годините се прокрадваха различни идеи за експлоатацията на този остров, които обаче категорично не се харесаха на нас - созополската общественост и се противопоставихме на това. Назря момента, обединявайки се много институции и експерти, да намерим правилния начин да върнем красотата на това ценно място", заяви кметът Тихомир Янакиев и допълни "Кирик не е богатство само на Созопол, той е богатство на България".
Министър Минеков не скри факта, че реализирането на проекта ще бъде дълъг и труден акт, но е категоричен че е крайно време да бъде поставено началото на превръщането на тази идея в реалност. На срещата стана ясно, че концеция за опазване и устойчиво развитие на острова е изготвена през далечната 2011 г., но по незнайни причини е отлежавала дълбоко скрита в министерските дебри.
Ръководителят на авторския екип проф.арх. Тодор Кръстев представи акценти от концепта, който включва както обследване, така и предложения за реставрация и експлоатация на годния сграден фонд.
Минеков сподели за проведените си срещи по темата с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, както и със заместника й Ернесто Отоне Рамирес, който е специалист по реставрации на паметници на културата и е много добре запознат с проекта за Св. Кирик. Огромен интерес е проявен и от страна на Франция в лицето на Посолството в България, френския министър на културата и директора на паметниците на културата във Франция. 
  Меморандум за сътрудничество вече е подписан с Обединени арабски емирства, като в момента се подготвя и анекс специално за остров Св. Кирик и Юлита.
  Към момента Държавата е отпусната средства само за ремонт на покрива на старото рибарско училище.
Вицепрезидентът Илияна Йотова благодари на министъра и кмета Янакиев за упорството, което проявяват, въпреки всички трудности, които срещат по пътя си. "Президентската институция застава зад тази кауза. България има нужда от такъв център, място, което ще презентира пред света историята ни и същевременно място за изява на нашите творци", допълни тя.
"Всички ние сме обединени в една кауза - връщането на красотата и величествеността на остров Св. Кирик и Юлита", коментира проф. Мария Нейкова и допълни, че е запозната с болката на созополчани по разрухата на това място и ще спомага всякак за превръщането на острова в световен център за култура и изкуство.
  Следващата среща на инициативния комитет ще бъде в град Созопол.

Свързани статии
Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол В Созопол се пребориха за държавни 1,5 млн. лева за ремонт на улица Мъж реши да почисти съседския двор и запали къщата Кметът на Созопол част от българската делегация в Страсбург Учиха деца от Созопол, Черноморец и Атия как да се евакуират Проектът на автогарата в Созопол още чака одобрение от НИНКН Тихомир Янакиев проведе среща със съветника в Посолството на САЩ в България Чарлз Перего Изграждат тротоари за 300 хил. лв. в Созопол (Снимки) Кметът на Созопол направи отчет на бюджета, дълговете постепенно се гасят Паркингите в Созопол постепенно стават безплатни, паякът ще работи до края на месеца
Тагове
созопол янакиев свети кирик
Коментари

Още от последните новини