Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми

Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми - E-Burgas.com

Най- много се гордея, че като председател на Общински съвет- Созопол допринесох институцията Общински съвет вече да не бъде „гумения печат“ на общинска администрация и да има ясно разграничение между законодателна и изпълнителна власт.

Георги Леонидов Пинелов е роден на 8.03.1979 г. в Созопол, висше образование - сп. Публична администрация. Семеен е с две деца. Има частен бизнес в сферата на туризма и сигурността. Общински съветник два мандата. Председател на Общински съвет Созопол от 2019 г.

Г-н Пинелов, в края на 2019 Созопол навлезе в нова ера на управление, с какво се промени общината през последните три години?

Случиха се ред положителни неща, факт е че промяна има. Взаимоотношенията между граждани и ръководената от мен местна законодателна власт станаха прозрачни. Достъпността е видима. Надявам се нещата да се надграждат във времето.

Наскоро отново отворих предизборната си  програма от последните местни избори и със задоволство установих, че не малка част от приоритетите, заложени в нея, сме реализирали или са предвидени за изпълнение.

Разбира се, има още много да се работи, тъй като за сметка на някои грандомански проекти от миналото нашата община бе заробена финансово за години напред.

Най- забележими за хората са инфраструктурните проекти, защото се случват пред очите им. В момента например се поставят тротоари между къмпинг „Златна рибка“ и Созопол. Хората, които се разхождат по този маршрут доскоро нямаше откъде да минават и с риск за живота си пресичаха пътното платно из храсталаците. Особено лятото това беше сериозен проблем.

Споменахте, че повечето от приоритетите ви са постигнати. Кое лично постижение Ви е най на сърце, откакто оглавихте Общинския съвет?

Най- удовлетворен съм от това, че институцията Общински съвет вече не е придатък към общинска администрация и кмета. Рязко успях да разгранича Законодателната от Изпълнителната власт. Това е нещо, с което най-много се гордея. Изключително съм отворен и открит пред гражданите и въпреки че имам приемен ден по график всяка седмица, не съм върнал абсолютно никого, който е дошъл, без значение от къде и кога. Включително в дома ми са идвали хора с проблеми, звънели са ми в почивни дни. Никого не съм върнал.

Вие сте сред най- разпознаваемите местни политици, който често се среща с хората. Кои са най-належащите проблеми в населените места извън общинския център Созопол?

Знаете, че другият основен туристически център след Созопол, е Черноморец. Там има два сериозни проблема, които вече трета година се неглижират. Единият е некачественото изпълнение на проекта за рибарското пристанище, което доведе до унищожаването на градския плаж, а другият е изключително опасният надлез на входа на града. Аз лично подех инициатива и сигнализирах няколко министерства и държавни институции и настоявах за отговор, но получих уклончив и незадоволителен такъв само от МОСВ, прехвърляйки го към РИОСВ- Бургас. Използвах лични контакти, за да стигна до колкото се може по- високи нива на държавната власт, за да търсим някакво решение, но така и не получих подкрепа за разрешаването на проблемите от никого.

Достигна ли се до някакво решение все пак?

На този етап не. Това е изключително голяма болка за хората в Черноморец, особено що се касае до плажа. Целият е обрасъл в треви и на места се е превърнал в блато. Казвам го с голямо съжаление, защото това е единственият плаж в Черноморец, който е в рамките на населеното място. Това е голям проблем, защото хората се издържат масово от туризъм.

Ясно е че пристанището няма да се разруши, а каквото и да се измисли като решение, ще трябват много пари, които обаче Общината ги няма. Това е много деликатна тема. Затова тръгнах да търся съдействие от държавата. Така реализиран проектът за пристанището съсипа не само плажа, но бизнеса и имиджа на Черноморец.

Как реално могат да се решат тези проблеми?

За това поисках съдействие от държавата, защото ние, като община нямаме нито капацитета, нито възможностите да решим този проблем. Държавата има и ресурса и капацитета да промени това състояние на плажа в Черноморец. Писах до министри, агенции, институции, кой ли не. В крайна сметка решение няма. Това е горещ картоф, който в един момент може да бъде част от нечия предизборна кампания догодина, защото никой не погледна приоритетно на проблема. Реално каквато и технология да се предложи за разрешаване на казуса, тя ще струва много пари. Такива няма как да бъдат заложени в общинския бюджет, а и вече доста време няма стабилно правителство, което да има воля да разреши тези проблеми. Дано хората в Черноморец не станат жертва на започващи тепърва предизборни кампании. Години мълчание и накрая загриженост. Това е абсурдно.

Аз съм активен човек, но има хора, на които моята активност по редица инициативи не допада, като дори се засягат от това, но в крайна сметка затова съм избран от хората. Като председател на Общински съвет- Созопол, а преди това  като общински съветник, пак съм помагал. Когато си постигнал нещо в живота, идва един момент, в който трябва да се раздадеш и за обществото. Аз винаги съм си живял в родния град и искам да продължа да живея тук.

Какво се случва с проекта за новата автогара в Созопол,  на какъв етап е?

Проектът на автогарата чака одобрение от Министерството на културата, след като в първоначалния вариант бяха направени редица корекции по указание на НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство). Аз имам мое мнение, за което преди време бяхме стигнали до спорове, в което няма нищо лошо разбира се, защото в спора се ражда истината.

Имаше идея да се отпуши Старият град от автомобили, в което има резон. Същевременно пък искаме да вкараме автобусите в града?  Не споделям позицията да имаме автогара в центъра на Стария град. Друг е въпросът  какво ще стане, ако тръгнем да копаем в центъра на Стария град. Да не забравяме, че мястото, което се коментира сега е на нивото на морето. Със сигурност ще се появят проблеми с води, археология и други съпътстващи. Ще влезем в един омагьосан кръг. Спирка в Стария град- да, но автогара не е удачно.

Преди години бе отреден парцел край околовръстния път в квартал „Мисаря“. Мисля, че именно там е редно да бъде построена автогарата, от която несъмнено имаме нужда. По груби сметки може да се разчита на приходи  между 200-500 хил.лв. от такси на автобуси, включително такива, които пътуват по други направления и дестинации.

Само Вие ли мислите така?

Доста хора споделят моето мнение. При този вариант, разбира се трябва в Транспортната схема да бъде организиран градски транспорт, който да е удобен за пристигащите туристи. Затова този проблем трябва да се реши цялостно и кардинално. В такава посока трябва да се работи.

Още в началото на мандата лично подхванахте една патриотична инициатива, свързана с изграждането на паметници на Левски и Ботев в Созопол. Какво Ви подбуди за това и събраха ли се средства?

Това отдавна съм го приел, като лична кауза и си го бях обещал на себе си и на хора, с които комуникирах още в предизборната кампания. Редно е най- накрая в Созопол да бъдат изградени тези паметници. Ние като местно общество сме длъжници на тези революционери, защото никога в Созопол не сме имали къде да поставим едно цвете, нито на 19 февруари, нито на 2 юни. Още тогава при разговори с кмета се оказа, че общината няма как да финансира тази инициатива нито в първия, нито във втория бюджет. Изчислени бяха, че са нужни по около 30 хил.лв. за паметник. Така се наложи да входирам докладна, с която да започнем кампания по набиране на необходимите средства за изграждането им. Така, освен гражданите бе привлечен и местния бизнес, кой с колкото може, според възможностите си. Градът се активизира.

Към момента са събрани необходимите средства за паметник на Васил Левски. За щастие тази инициатива излезе извън Созопол и стана национална, защото бе популяризирана и от фотографа Радослав Първанов и неговата изложба „Аз съм Българка!“. За паметника  на Христо Ботев продължават да се събират средства.

Футболната топка и екипът на ФК „Созопол“ с автографи в кабинета Ви част от инициативата ли са?

Да. Отборът предостави за каузата фланелката на най-успешния футболист от нашата община Петър Кюмюрджиев и футболна топка с автографи на целия отбор, които бяха обявени  на търг във фейсбук. Аз се възползвах, включих се в него и ги закупих. Когато имам свободно време гледам с удоволствие футболните мачове на ФК "Созопол" със синовете ми, които са избрали да тренират футбол.

Надявам се поне единият паметник да го видя реализиран в настоящия мандат. Ще се почувствам вътрешно удовлетворен. Силно се надявам тази кауза да бъде реализирана напълно и успешно с изграждането и на двата паметника.

Малко е рано, но за някои ваши колеги предизборната кампания е започнала. Вие ще се кандидатирате ли за кмет на община Созопол на предстоящите местни избори догодина?

Да, категорично ще се кандидатирам! Може би първият човек, на когото обявих това в частен разговор, беше настоящия кмет на община Созопол г-н Янакиев, непосредствено след изборите през 2019 година. Сметнах, че за да има чисти отношения между нас е редно да го чуе и знае от мен. Аз не крия нищо от никого. Oткрит и честен съм, но и затова си патя понякога.

Позитивна ли кампания ще водите и ще има ли промяна в приоритетите?

Като начало нещата, които не са изпълнени по предходната ми програма в настоящия мандат, ще ги продължа. Кампанията ми, както и предходната, ще е изцяло позитивна. Много хора ме свързваха с ГЕРБ, но още преди местните избори през 2019-та година напуснах партията, подавайки своята оставка. Факт е, че сред членовете и симпатизантите на тази партия оставих едни от най- хубавите си години, съпътствани с добри познанства, приятелства и емоции.

Разбира се, продължавам да стоя в дясно- център и да изповядвам десни идеи, около които все повече хора се обединяват. Така виждам и предстоящата предизборна кампания за местния вот.

Като цялостен и основен приоритет, тъй като сме туристическа дестинация, ще бъде развитието на туризма. Съществуват нови предизвикателства пред туризма и икономическото развитие на община Созопол, към които трябва да се подходи адекватно, а и иновативно. Има още къде и какво да се направи от гледна точка на инфраструктурата, както в Созопол и Черноморец, така и за останалите населени места в общината. Няма да прекъсвам връзката между местната власт и населените места, както с приемни по селата, където чувахме и анализирахме с екипа ми проблемите на хората, така и по всички други възможни начини. Доста от поставяните проблеми се решиха, други не. Така че продължавам по този път.

В навечерието сме на Коледните и Новогодишни празници. Какво ще пожелаете на своите съграждани и на хората от община Созопол?

На всички искам да пожелая най- вече здраве, оптимизъм и благополучие. Изпращаме трудна година с много проблеми, с икономическа и политическа криза в страната, но вярвам, че ни предстои една по- добра година.

Пожелавам на моите съграждани и на жителите на община Созопол вяра в собствените сили, мирна и щастлива нова 2023 година!

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик В Созопол се пребориха за държавни 1,5 млн. лева за ремонт на улица Мъж реши да почисти съседския двор и запали къщата
Тагове
Георги Пинелов Созопол личности
Коментари

Още от последните новини