С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите

С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите - E-Burgas.com

С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите

Денят започна с празнична литургия в местния храм "Св. Георги Победоносец", след което бе отслужена панихида за загиналите моряци и рибари, както и водосвет за здраве на всички именици. Службите бяха водени от Отец Димитър, а на тях присъстваха кметът Тихомир Янакиев, общинския съветник Андрей Николов, жители и гости на града.

От храма всички миряни с литийно шествие се отправиха към пл. "Кулата", където Отец Димитър освети празничната трапеза - печена рибани курбан, подготвена от Община Созопол за всички празнуващи.

Риболовните кораби също бяха осветени, а екипажите поздравени от Отеца и Кмета за техния професионален празник, след което всички отплуваха в морето за извършване на традиционния ритуал за хвърляне на венци и цвята в памет на загиналите моряци и рибари.

Кметът не пропусна да поздрави и всички членове на Рибарското дружество, които също се бяха събрали да почетат своя покровител.  

Никулден продължи с празнична програма с участието на фолклорен оркестър "Жарава", а от сцената кметът Янакиев поздрави всички свои съграждани и им пожела св. Николай Чудотворец да закриля семействата им.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик В Созопол се пребориха за държавни 1,5 млн. лева за ремонт на улица Мъж реши да почисти съседския двор и запали къщата
Тагове
созопол
Коментари

Още от последните новини

Спорт
С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите - E-Burgas.com

Регата 24 Май