24 деца и младежи от социални домове в Поморие са готови за самостоятелен живот

24 деца и младежи от социални домове в Поморие са готови за самостоятелен живот  - E-Burgas.com

В залата на Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ – гр. Поморие се състоя заключителна кръгла маса по проект “Нови възможности за развитие на независимостта на деца и младежи, настанени в резидентни услуги от община Поморие”.

В рамките на две години целевата група от деца и младежи с интелектуални увреждания, настанени в три резидентни услуги в община Поморие – Център за настаняване от семеен тип – гр. Поморие, Защитено и Преходно жилище – с. Бата участваха в различни дейности, резултатите от които бяха представени от ръководителя на проекта Татяна Врабчева от Сдружение “Алтернативи”.

 „Ние, като Община, имаме цели и задачи свързани с големи инфраструктурни проекти, но в случая един малък проект със скромен бюджет показва как може да се постигнат социално значими резултати, които имат въздействие не само за целевата група, но и за общността.”, каза кметът Иван Алексиев по време на събитието, на което присъстваха потребители и управителите на трите институции.

Чрез реализацията на проекта, общо 24 деца и младежи успяха да развият собствените си ресурси за самостоятелен живот и включване в общността. Проведено бе онлайн обучение в две обучителни програми – Програма „Умения за включване в пазара на труда” с включени 10 младежи от ЗЖ и ПЖ – с. Бата и Програма „Овластяване и социално взаимодействие” с включении 12 деца и младежи от ЦНСТ – гр. Поморие. Организирани бяха 12 срещи в общността с близо 100 представители на заинтересовани страни от социалната, културна, образователна и спортна сфера, които въздейставаха върху нагласите и чувствителността в общността за положителна промяна в отношението към децата и младежите от резидентните услуги.

В края на форума всички участници имаха възможността да разгледат изложба на част от изработеното от младежите от трите резидентни услуги, както и фото история на добрите практики, документирали част от работата по проекта. Представители на заинтересованите страни – социални работници, представители на спортната, културната и образователната сфера получиха сувенир, изработен  от младежите от целевата група, който символизира философията на проекта – да изградим среда, развиваща социалното включване  на уязвими групи.

Проектът “Нови възможности за развитие на независимостта на деца и младежи, настанени в резидентни услуги от община Поморие” се реализира по схема BG05M9OP001-2.009 “Открий ме” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, изпълняван от Сдружение “Алтернативи” в партньорство на Община Поморие по Договор № BG05M9OP001-2.009-0033-C01.

Свързани статии
Чудотворна икона идва в Поморие И Поморие започна битката с комарите "Малката Москва” в Поморие пустее, руснаците се чудят дали да продават имотите си 35 клуба от цялата страна идват да вият хора в Поморие Паякът в Поморие вече дебне нарушители Задържаха под стража дилър от Поморие Областният управител увери поморийци, че няма да толерира нарушения на закона (Снимки) 30 санирани сгради ще променят облика на Поморие Областният управител Мария Нейкова ще изслуша проблемите на поморийци Ето кои са 13-те най-безопасни плажове у нас
Тагове
поморие
Коментари

Още от последните новини