Една трета от обществените поръчки са с нарушения

Една трета от обществените поръчки са с нарушения - E-Burgas.com

Проверка на повече от 1 500 обществени поръчки на обща стойност един милиард и 200 милиона лева е установила нарушения при близо една трета, пише сайтът Фрогнюз. Институтът за пазарна икономика анализира нарушенията като се позовава на Годишния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2020 година.

Половината от нарушенията са свързани с неспазване на срокове, непубликуване на информация и пропуски при оформянето на документите, но в другата половина от случаите има съществени нарушения.

Сред тях са неоснователно проведени процедури, поръчки, при които възложителите са поставили условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите, сключване на анекси към договори за обществени поръчки, с които са изменяни цени и срокове за изпълнение, както и невъзложени обществени поръчки при наличие на всички законови основания за това в 161 от случаите. 

Според оценката на експертите обаче, през миналата година има спад на опорочените поръчки.  Анализът показва и друга тенденция -  след стартирането на електронните обществени поръчки към споменатите грешки се добавят и нови, основно технически, свързани с откриването на процедурите в централизираната автоматизирана информационна система.

Свързани статии
Близо 1600 заснети за ден да карат с превишена скорост в столицата 550 образувани преписки за изборни нарушения "Паяк" се грижи за реда по улиците в Приморско и Китен Полицията хвана 37 посетители на нощно заведение във Варна Сезираха МВР за масово паркиране на коли върху дюни Сезират Ангелкова и КЗП заради системни проблеми по Черноморието Обществените поръчки стават изцяло елекронни НАП: Няма да се запечатват търговски обекти за несъществени нарушения
Тагове
обществени поръчки нарушения
Коментари

Още от последните новини