550 образувани преписки за изборни нарушения

550 образувани преписки за изборни нарушения - E-Burgas.com

Общият брой на образуваните преписки, свързани с нарушения на изборните права на гражданите, е 550, а образуваните досъдебни производства са 108, съобщиха от Прокуратурата.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация, свързана с извършени престъпления и нарушения на изборния процес.

24 преписки и четиринадесет досъдебни производства съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а 526 преписки и 94 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание.

Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР. За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

Поради липса на събрани от органите на МВР данни за извършени престъпления са постановени 19 откази за образуване на досъдебни производства във връзка с вота за президент и вицепрезидент на Република България, а 352 са отказите, касаещи изборите за Народно събрание.

Свързани статии
Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Ден за размисъл преди изборите утре Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас СИК посочи местата за гласуване на хората с увреждания в Бургаско Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната Българите зад граница с все по-слаб интерес към изборите МВР пусна телефонна линия за сигнали, свързани с изборите "Закрила на детето" към политиците: Винмавайте с правата на децата по време на кампаниите си
Тагове
преписки купуване на вот избори нарушения
Коментари

Още от последните новини