Ненов Димов отива на съд за корупция

Ненов Димов отива на съд за корупция  - E-Burgas.com
lex.bg

Специализираната прокуратура е предала 38 лица на съд за корупция през първите шест месеца на годината. Внесен е и обвинителният акт срещу Нено Димов за водната криза в Перник, показа репортаж на БНТ. Това стана ясно от брифинга на Специализираната прокуратурата в Перник.

Обвинението към Нено Димов е за умишлена безстопанственост в качеството му на министър на околната среда и водите. Това е следващият, който ще бъде предаден на съд за корупция, тъй като умишлената безстопанственост е корупционно престъпление. В случая би могло да се предположи такива доказателства по делото и в обвинителния акт според Валентина Маджарова, ръководител на спецпрокуратурата, съществуват.

Нено Димов е действал в интерес на частна фирма, като не е ограничил ползването от язовир „Студена“ за промишлени нужди и по този начин се е стигнало до разхищаването на 1 млн. кубични метра вода на обща стойност от близо 2 млн. лева. Те обаче са довели след себе си до друга вредна последица.

"Особено тежък случай е извършеното престъпление предвид значителното намаляване на наличните водни обеми в язовир "Студена" като са приближени критичните нива, т.нар. "мъртъв обем" на нивата в язовира, което от своя страна е довело до режим на водоподаването на Община Перник, с което са засегнати близо 97 000 жители на общината", обясни Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

"Също така се с е стигнало до завишен санитарно-хигиенен риск за тези жители на общината в условията на извънредното положение, обявено от Народното събрание, както и в условията на пандемия", уточни той.

По делото е подсъдима още и бивша заместник-кметица на Перник, която към момента, в който е възникнала водната криза и не са взети мерки за ограничаване на водоползването за промишлени нужди, ограничаването на ползването за вода за питейно-битови нужди, така че да не се стигне до кризата, е била и.д. кмет на града поради предизборната кампания за местни органи на властта.

Свързани статии
Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици КПКОНПИ подхвана бивш вътрешен министър за пране на пари Съдът остави дилъра Пейчо зад решетките Гълъб Донев: България е правова държава, не е корумпирана Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова Четирима нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд - Бургас Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Предлагат нова агенция да се бори с корупцията по високите етажи Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи Осъдиха мъж, опитал да подкупи полицай, на 3-годишен изпитателен срок
Тагове
Нено Димов съд корупция
Коментари