Ненов Димов отива на съд за корупция

Ненов Димов отива на съд за корупция  - E-Burgas.com
lex.bg

Специализираната прокуратура е предала 38 лица на съд за корупция през първите шест месеца на годината. Внесен е и обвинителният акт срещу Нено Димов за водната криза в Перник, показа репортаж на БНТ. Това стана ясно от брифинга на Специализираната прокуратурата в Перник.

Обвинението към Нено Димов е за умишлена безстопанственост в качеството му на министър на околната среда и водите. Това е следващият, който ще бъде предаден на съд за корупция, тъй като умишлената безстопанственост е корупционно престъпление. В случая би могло да се предположи такива доказателства по делото и в обвинителния акт според Валентина Маджарова, ръководител на спецпрокуратурата, съществуват.

Нено Димов е действал в интерес на частна фирма, като не е ограничил ползването от язовир „Студена“ за промишлени нужди и по този начин се е стигнало до разхищаването на 1 млн. кубични метра вода на обща стойност от близо 2 млн. лева. Те обаче са довели след себе си до друга вредна последица.

"Особено тежък случай е извършеното престъпление предвид значителното намаляване на наличните водни обеми в язовир "Студена" като са приближени критичните нива, т.нар. "мъртъв обем" на нивата в язовира, което от своя страна е довело до режим на водоподаването на Община Перник, с което са засегнати близо 97 000 жители на общината", обясни Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

"Също така се с е стигнало до завишен санитарно-хигиенен риск за тези жители на общината в условията на извънредното положение, обявено от Народното събрание, както и в условията на пандемия", уточни той.

По делото е подсъдима още и бивша заместник-кметица на Перник, която към момента, в който е възникнала водната криза и не са взети мерки за ограничаване на водоползването за промишлени нужди, ограничаването на ползването за вода за питейно-битови нужди, така че да не се стигне до кризата, е била и.д. кмет на града поради предизборната кампания за местни органи на властта.

Свързани статии
КПКОНПИ подхвана бивш вътрешен министър за пране на пари Съдът остави дилъра Пейчо зад решетките Гълъб Донев: България е правова държава, не е корумпирана Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова Четирима нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд - Бургас Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Предлагат нова агенция да се бори с корупцията по високите етажи Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи Осъдиха мъж, опитал да подкупи полицай, на 3-годишен изпитателен срок Бургаският съд отказа да екстрадира руски гражданин
Тагове
Нено Димов съд корупция
Коментари

Още от последните новини