Ненов Димов отива на съд за корупция

Ненов Димов отива на съд за корупция  - E-Burgas.com
lex.bg

Специализираната прокуратура е предала 38 лица на съд за корупция през първите шест месеца на годината. Внесен е и обвинителният акт срещу Нено Димов за водната криза в Перник, показа репортаж на БНТ. Това стана ясно от брифинга на Специализираната прокуратурата в Перник.

Обвинението към Нено Димов е за умишлена безстопанственост в качеството му на министър на околната среда и водите. Това е следващият, който ще бъде предаден на съд за корупция, тъй като умишлената безстопанственост е корупционно престъпление. В случая би могло да се предположи такива доказателства по делото и в обвинителния акт според Валентина Маджарова, ръководител на спецпрокуратурата, съществуват.

Нено Димов е действал в интерес на частна фирма, като не е ограничил ползването от язовир „Студена“ за промишлени нужди и по този начин се е стигнало до разхищаването на 1 млн. кубични метра вода на обща стойност от близо 2 млн. лева. Те обаче са довели след себе си до друга вредна последица.

"Особено тежък случай е извършеното престъпление предвид значителното намаляване на наличните водни обеми в язовир "Студена" като са приближени критичните нива, т.нар. "мъртъв обем" на нивата в язовира, което от своя страна е довело до режим на водоподаването на Община Перник, с което са засегнати близо 97 000 жители на общината", обясни Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

"Също така се с е стигнало до завишен санитарно-хигиенен риск за тези жители на общината в условията на извънредното положение, обявено от Народното събрание, както и в условията на пандемия", уточни той.

По делото е подсъдима още и бивша заместник-кметица на Перник, която към момента, в който е възникнала водната криза и не са взети мерки за ограничаване на водоползването за промишлени нужди, ограничаването на ползването за вода за питейно-битови нужди, така че да не се стигне до кризата, е била и.д. кмет на града поради предизборната кампания за местни органи на властта.

Свързани статии
Над 80% от българите искат контрол над евросредтсвата, но не и от правителството Спипаха с подкуп висш държавен служител от ДФ "Земеделие" Комитова: Целевите пари за ремонти на "Тракия" не са отишли за това Виолета Комитова: Парите на АПИ са изхарчени до април Съдът не се смили над Николай и Методи, които разиграха екшън с полицаи Айтозлийка се самозапали докато гаси пожар, по-късно почина от изгарянията си Съдът спаси Рагевски от аверите на Юмер и го остави в ареста Кирил Петков: Нито един от опасните язовири не е ремонтиран, а са надплатени 200 млн.лв. "Автомагистрали" давали обществени поръчки без да имат пари за тях Граничният полицай Тома Яръмов остава в ареста
Тагове
Нено Димов съд корупция
Коментари

Още от последните новини