Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова

Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова - E-Burgas.com
Архив фейсбук

Окръжен съд – Бургас наложи наказание „Лишаване от свобода" за срок от четири години и осем месеца на Камен Ф., след редукцията по чл. 371, т. 2 от НПК, което наказание подсъдимият да изтърпи при първоначален „общ" режим. Съдът лиши Камен Ф. от право да управлява моторно превозно средство за срок от пет години.

Бургаският окръжен съд призна подсъдимия Камен Ф. за виновен в това, че на 28.02.2020 г., около 22.00 часа, на Главен път I - 9, след изхода на гр. Бургас в посока кв. „Крайморие", при управление на МПС - автобус марка „Мерцедес", собственост на фирма със седалище и адрес на управление Истанбул, Република Турция, нарушил правилата за движение, визирани в чл. 20, ал. 2 изречение първо от Закона за движението по пътищата - „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, ... със състоянието на пътя, ..., с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие", като се е движел със скорост 105 км/ч, допуснал пътно-транспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице - на В. Б. и на Т. Т. (престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. четвърто, б. „б", предл. първо, вр. ал. 1, б. „в", предл. първо, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 изречение първо от Закона за движението по пътищата).

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Камен Ф. за невинен и го оправда по обвинението да е извършил деянието вследствие на нарушение на разпоредбата на чл. 21, ал. 2 вр. ал. 1 от Закона за движението по пътищата – превишаване на максимално допустимия лимит на скоростта.

Делото бе гледано по реда на Съкратено съдебно следствие, чл. 371, т. 2 от НПК. Подсъдимият призна всички факти изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и своята вина. При постановяване на своята присъда, Окръжен съд – Бургас се ползва от събраните доказателства в досъдебното производство и направените самопризнания от подсъдимия. Пострадалите лица, М. К., Н. Т., С. Б. и Г. Т., бяха конституирани от съда като частни обвинители. По време на съдебните пледоарии, Камен Ф. изрази съжаление за стореното и съболезнования към близките на пострадалите.

Държавното обвинение пледира за налагане на наказание „Лишаване от свобода" за срок от 6 години, преди редукцията по чл. 371, т. 2 от НПК, както и Камен Ф. да бъде лишен от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 7 години.

Поверениците на пострадалите лица пледираха за наказание от 12 години „Лишаване от свобода" и лишаване от право да управлява МПС за максималния предвиден в закона срок. Те изтъкнаха като оттегчаващо вината обстоятелство невнимателното шофиране от страна на Камен Ф.

Защитата на Камен Ф. пледира подсъдимия да бъде оправдан от съда по отношение на нарушението по чл. 21, ал. 2 вр. ал. 1 от Закона за движението по пътищата. Според тях, смегчаващо вината обстоятелство е, наличието на съпричиняване, неправомерно поведение на двамата пострадали и принос за достигането до фаталния резултат.

Окръжен съд – Бургас потвърди взетата спрямо Камен Ф. мярка за неотклонение „Подписка" и „Забрана за напускане на пределите на страната".

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

Свързани статии
Тежка катастрофа на пътя Варна - Бургас, няколко души са в болница Войната по пътищата взе жертва в Бургаско Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Надрусана айтозлийка предизвика катастрофа на бургаско кръстовище, откараха я в болница Пиян айтозлия се претрепа с триколка Катастрофа с камион блокира едната тангента към София Младеж от руенско помля пенсионер с автомобила си е село Просеник Общински автобус катастрофира в Бургас 65-годишна бургазлийка с 4 счупени ребра отказа хоспитализация след катастрофа Съдът остави дилъра Пейчо зад решетките
Тагове
съд катастрофа
Коментари

Още от последните новини