КПКОНПИ подхвана бивш вътрешен министър за пране на пари

КПКОНПИ подхвана бивш вътрешен министър за пране на пари - E-Burgas.com
Снимка Lex.bg

КПКОНПИ започва проверка на бивш вътрешен министър и настоящ народен представител по твърдения за пране на пари и осуетяване на наказателно преследване. Това съобщават от Софийската градска прокуратура, като отбелязват, че проверката идва след публикации в медиите.

На 17.01.2023 г. в СГП е подаден сигнал, в който са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари, се казва в съобщението на СГП.

Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система - пране на пари, добавят от прокуратурата.

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от страна на органите на КПКОНПИ.

За резултатите обществеността ще бъде информирана, посочват от СГП.

Свързани статии
Гълъб Донев: България е правова държава, не е корумпирана Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Предлагат нова агенция да се бори с корупцията по високите етажи Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи Зарков: Българските делегирани прокурори са получили над 150 сигнала за корупция КПКОНПИ: Няма конфликт на интереси в УМБАЛ-Поморие Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци Отговорът на Кралев за Зимния дворец: Видеото на министъра е манипулация Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние, нужни са общи усилия за противодействие КПКОНПИ отнема имущество за близо 1 млн. лева
Тагове
кпконпи корупция
Коментари

Още от последните новини