Гълъб Донев: България е правова държава, не е корумпирана

Гълъб Донев: България е правова държава, не е корумпирана - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

"Убеден съм, че България е правово държава. Не бих казал, че е корумпирана държава". Това каза в ексклузивно интервю за предаването "Тази събота" по bTV служебният премиер Гълъб Донев във връзка с отказа да ни приемат в Шенген.

Относно корупцията той уточни: "Има отделни практики, които надявам се органите много бързо да работят и да разкрият всеки сигнал и всяка практика за прилагане на корупционни схеми или други механизми и практики, така че да докажем, най-вече пред българските граждани, че българските лица, които заемат висши държавни длъжности, всички лица, които работят в държавна общинска администрация, отговарят на етичните стандарти и етичните норми и няма съмнение в практики, които водят към корупция".

Служебният премиер подчерта, че Шенген е национален интерес за България, но не трябва да се забравя, че е и общоевропейски интерес.

По думите му неговото изслушване пред Народното събрание по темата "Шенген" се е превърнало в политически пиар на гърба на служебното правителство. "Не приемем упреците на "Продължаваме промяната" и БСП, че служебното правителство не си е свършило работата. Точно обратното - служебното правителство активизира всичко онова, което не беше свършено", подчерта Донев.

Ще има ли на държавно ниво бойкот на Нидерландия и Австрия?

"Ние трябва да действаме съгласно общия интерес на България. А това, че България не получи на Съвет по правосъдие и вътрешни работи "да" за Шенген, не означава, че сме претърпели някакъв провал. Ние ще работим до последно и аз съм сигурен, че България ще стане член на Шенген".

Така служебният премиер отговори на въпроса дали ще има на държавно ниво бойкот на Нидерландия и Австрия, които ни спряха по пътя към зоната.

Той напомни, че Нидерландия е един от лидерите по инвестиции в България. Припомни също, че позицията на парламента на Нидерландия - на долната камара, е в подкрепа на България. Служебният премиер напомни, че този вид междудържавни проблеми не се решават с бойкот.

Премиерът коментира и разследването на европейски медии, според което български гранични полицаи са стреляли по мигрант на българо-турската граница.

По българската граница никога не е стреляно. Българските гранични полицаи знаят много добре правата, които имат. Гарантирам, че границата се пази по всички протоколи на ЕС, подчерта Донев.

Не бих казал, че президентът Румен Радев се меси в работата ми като служебен премиер, заяви Гълъб Донев в отговор на въпрос на водещата. Той добави, че с президента поддържат редовни контакти. Тези срещи са ежеседмични, проблемите, пред които е изправена държавата, са много. Такова взаимодействие е съвсем нормално, това е нормалният тон в политиката и между властите. Но по никакъв начин не бих казал, че той се меси в решенията на правителството и на министрите, добави Донев.

По темата с първия мандат за правителство, връчен на проф. Николай Габровски, служебният премиер заяви, че България има нужда от правителство, което е експертно ориентирано. Когато имаме ярки политически личности, които стоят начело, невинаги политиките, които се реализират, са тези, които вълнуват хората, смята той. По думите му, проф. Николай Габровски е човек с принципи и ако има съответен екип от експерти, спазващи етични норми, би имал успех като премиер.

По темата помощта за Украйна

Когато говорим за национална сигурност, трябва да се има предвид, че всички експерти са анализирали задълбочено темата. Всички рискове са анализирани и са оценени, каза Донев за гласуваната военна помощ, която страната ни ще предостави на Украйна. България няма просто така да си предоставя оръжия, с които разполага. Ние на първо място ще гарантираме националната си сигурност, това го изисква и договорът ни с НАТО. Трябва да гарантираме първо собствения си суверенитет, това е ясно. Оръжието, което предоставяме на Украйна, ще се използва при обучение на украински войници, не при бойни действия, обясни той. По думите му това е поискано от украинската държава.

Свързани статии
КПКОНПИ подхвана бивш вътрешен министър за пране на пари Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Предлагат нова агенция да се бори с корупцията по високите етажи Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи Зарков: Българските делегирани прокурори са получили над 150 сигнала за корупция Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци Отговорът на Кралев за Зимния дворец: Видеото на министъра е манипулация Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние, нужни са общи усилия за противодействие Лаура Кьовеши пристига у нас по покана на Кирил Петков Посегнаха и на онкоболните: Източиха 200 хил.лв. от болница в Благоевград
Тагове
гълъб донев корупция
Коментари

Още от последните новини