Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи

Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи  - E-Burgas.com
Архив БГНЕС

В следващите седмици очаква да излязат резултатите от разработки срещу сериозни политически играчи, стояли много високо в държавата, които и сега са част от политическия живот. Не са само от ГЕРБ, обхващат почти целия политически спектър. Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Касае се най-често за злоупотреба по линия на обществени поръчки и доставки.

Той заяви, че при Бойко Рашков войната между МВР и прокуратурата е била война на думи, вследствие на която са били блокирани всички досъдебни производства, които е намерил в министерството.

„В момента огромен процент от тези производства се движат и аз очаквам следващите седмици да излизат резултатите под формата на обвинителни актове, в това число и за магистралите, в това число и за „чувалите", в това число има и доста интересни и сериозни разработки, които касаят включително и сериозни политически играчи, в това число доста тежки криминални производства по линия на наркоразпространение и канали, свързани със сериозна организирана престъпност", каза служебният министър на вътрешните работи.

Демерджиев не изключи възможността за нов мандат на служебно правителство, като отбеляза, че това зависи от парламентарно представените партии.

Той коментира работата на МВР, като отбеляза, че неправилна и невярна мантра е повишаването на престъпността в страната.

„Алармира се от известно време съществено повишаване на битовата престъпност, ами същественото повишаване расте с половин процент спрямо предходната година, но разкриваемостта е нараснала 7%. Не нараства престъпността, нарастват нашите акции и действия" каза Демерджиев.

Вътрешният министър посочи, че главният прокурор доста често заема позиция по темата с пътната безопасност и го посъветва да провери колко производства са прекратени от прокуратурата и какви са мотивите за това, колко споразумения има сключени от страна на прокуратурата по този вид дела.

„Определено има атака на прокуратурата към МВР, но ние не се притесняваме от тази атака. Вършим си работата. Нашият стремеж е да осигурим на българските граждани две много важни неща в тези времена на наслагване на кризи - това е сигурност и спокойствие", заяви Иван Демерджиев.

МВР е вероятно единствената система в сферата на сигурността, която прави опити и има желание да се реформира, посочи той. „Ние сме намерили сили да почистим системата от тези 5 или 10% гнили ябълки, но не виждам такъв стремеж в другите системи, а мисля, че е вън от съмнение, че има такива хора", коментира вътрешният министър.

Именно заради това МВР в момента е мишена на всички, които не желаят такава промяна, допълни той.

Свързани статии
КПКОНПИ подхвана бивш вътрешен министър за пране на пари Гълъб Донев: България е правова държава, не е корумпирана Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Демерджиев: Граничарите ни защитават с телата си и плащат с телата си необезпечеността на границата Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Демерджиев: Ще сме безкомпромисни с тези, които създават опасност за нашите граничари Демерджиев за катастрофата със загинали полицаи в Бургас: Има данни за 16 колеги с нарушения Предлагат нова агенция да се бори с корупцията по високите етажи Демерджиев: Тече проверка в Гранична полиция, мигрантският натиск е най-голям от години Зарков: Българските делегирани прокурори са получили над 150 сигнала за корупция
Тагове
демерджиев корупция
Коментари

Още от последните новини