Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици

Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици - E-Burgas.com

Окръжният съд, Районният съд и Районната прокуратура в Бургас организираха своеобразен „Ден на отворени врати" на институциите като посрещнаха четвъртокласници от Основно училище „Петко Р. Славейков". Съдия Моника Яханаджиян, прокурор Радостина Ганева и адвокат Илка Джамбазова представиха на децата работата на трите институции.

Съдия Яханаджиян разказа за работата на съда и актовете, които постановява. Учениците имаха възможност да видят как изглеждат съдебните папки.

Представителят на държавното обвинение и адвокатът, от позициите на съдебните банки от които пледират, разказаха на децата по увлекателен начин какво е „престъпление" и как едно дело се образува и влиза за разглеждане в съда. Прокурор Ганева постави децата в съдебен казус по извършването на кражба до училището и ги провокира с въпроси за действията, които те, като отговорни граждани трябва да предприемат, за да бъдат разкрити извършителите. Как се прави оглед на местопроизшествието, какви процесуално-следствени действия предприемат разследващите органи – разпит на свидетели, събиране на доказателства, изготвянето на експертизи, до образуването на досъдебно производство. Употребата на различни методи, като вземането на ДНК, дактилоскопските следи, не бяха непознати за малчуганите. Представеният правен казус предизвика полемика за виновността и установяването на нейните носители. Адвокат Джамбазова представи ролята на защитата при провеждането на дело и отстояването на интересите и правата на гражданите.

Четвъртокласниците влязоха в ролята на съдии, прокурори и адвокати, като облякоха съдебните тоги.

Свързани статии
Наградиха бургаските ученици, чиито проект бе отличен от БАН (Снимки) Бургаски ученици представиха пиеса на китайски език "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) В Обзор борят учлищната агресия с интерактивни игри и дискусии Агресия в училище: Ученички се биха в присъствието на учител Последен присъствен в бургаските училища, въведен е строг контрол на входа Съдът остави дилъра Пейчо зад решетките Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова Четирима нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд - Бургас 60 отличници от ПМГ получиха награди от общината
Тагове
отворени врати ученици съд
Коментари

Още от последните новини