Предлагат нова агенция да се бори с корупцията по високите етажи

Предлагат нова агенция да се бори с корупцията по високите етажи - E-Burgas.com
trud.bg

Министерски съвет ще разгледа днес предложението на правосъдното министерство за промени в антикорупционното законодателство. Те предвиждат създаването на специална агенция, която да разследва високите етажи на властта, заяви по БНТ Министърът на правосъдието Крум Зарков.

Идеята е агенцията да поеме част от работата на КПКОНПИ, а самата комисия за отнемане на незаконно придобито имущество да остане като орган, но с по-малко функции.

Предложението предвижда ръководството на новата агенция да е с мандат от 5 години и да се състои от петима души, които да я председателстват на ротационен принцип за по една година.

"Идеята е, че ако вие сте председател и си затворите очите по някои преписки, ще знаете, че следващата година ще дойде друг и ще ги погледне", каза Зарков.

Двама от членовете на ръководството ще се излъчват от Народното събрание, един от президента и по един от ВКС и ВАС. Решенията ще се взимат с обикновено, а не с пълно мнозинство, за да не може член от ръководството да блокира разследвания, допълни Зарков.

Агенцията, която ще разследва най-висшестоящите фигури у нас, ще предава резултатите от разследванията си на прокуратурата. Ако прокуратурата откаже да образува производство, агенцията ще има право да обжалва пред съда.

В "Денят започва" Крум Зарков коментира и предложенията на "БСП за България" за промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщането на хартиената бюлетина.

"Страхувам се, че може да се създаде хартиено мнозинство и това изобщо не ме радва. От 44-ото Народно събрание съм последователен привърженик на машинното гласуване, както беше и БСП, която после обърна становището си. Няма панацея – и на хартиеното гласуване, и на машинния вот може да се гледа с лошо око, но смесването на двете е най-лошото. То прави така, че всички позитиви на двата вида гласуване да изчезват за сметка на негативите от тях", каза Зарков.

Той допълни, че в миналото е защитавал машинното гласуване с помощта на повечето депутати, които в момента са част от ПГ на "БСП за България".

Зарков определи като "заядливи периодични подмятания без основание" критиките на депутатите-социалисти за намеса на президента Румен Радев и служебното правителство във вътрешните работи на БСП.

Свързани статии
КПКОНПИ подхвана бивш вътрешен министър за пране на пари Гълъб Донев: България е правова държава, не е корумпирана Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи Зарков: Българските делегирани прокурори са получили над 150 сигнала за корупция Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци Отговорът на Кралев за Зимния дворец: Видеото на министъра е манипулация Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние, нужни са общи усилия за противодействие Лаура Кьовеши пристига у нас по покана на Кирил Петков Посегнаха и на онкоболните: Източиха 200 хил.лв. от болница в Благоевград
Тагове
корупция антикорупция
Коментари

Още от последните новини