И проверката, пратена от Бойко Борисов, не откри нарушенияна Алепу

И проверката, пратена от Бойко Борисов, не откри нарушенияна Алепу - E-Burgas.com

Проверката на ръководството на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), пратена от премиера Бойко Борисов, не е открила нарушения при строежа в местността Алепу край Созопол. Заключенията на проверяващите са, че съоръжението с паралелепипеди, приличащи на стаи, е "конструкция, играеща роля на брегоукрепване", а предвидените асансьорни шахти увеличават здравината. Това съобщи пред Нова телевизия шефът на ДНСК арх. Иван Несторов.

Предвиденото в бъдеще ваканционно селище е "в синхрон с общия устройствен план на община Созопол", каза Несторов. По думите му т. нар. клетки, които от гражданите се възприемат като бъдещи стаи, са замислени така от конструктора и не е работа на ДНСК да се намесва в проектирането. Службата обаче ще проследи дали предназначението им вбъдеще ще бъде сменено и няма да го позволи, увери той.

"Те са празни конструкции, съответният конструктор така е преценил. Има сигнатура, че те са неизползваеми. Тепърва ще се правят проверки след реализирането на обекта и ако се установи, че тези пространства са със сменено предназначение, няма да се направи приемателна комисия", каза строителният шеф.

Той добави, че "отпред ваканционното селище трябва да закрие със стъпаловидна конструкция тези пространства", а асансьорните шахти "ще обслужват нивата от морския бряг до височината на земната повърхност, където сега е пътят". "Те увеличават здравината на конструкцията", смята Несторов.

Шефът на ДНСК напомни, че през февруари 2019 г. е издадена заповед за спиране на строителните работи и на обекта не се работи, а съоръжението, което е обект от първа категория, е прието от комисия. В момента се извършвал мониторинг дали скелетната конструкция устоява на въздействието на земните маси. Самият ваканционен комплекс е от четвърта категория и строителството му, когато започне, ще се контролира от община Созопол.

"Предстои геодезично замерване, за да се прецени как вторият етап ще се реализира в поземления имот, за да се запази бреговата ивица, която е публична държавна собственост. Това ще бъде направено в близките дни", каза шефът на ДНСК. "Вторият етап ще започне, когато инвеститорът е готов и когато регионалната дирекция прегледа техническата документация за законосъобразност. Тогава районната дирекция за строителен контрол трябва да оттегли заповедта, която пречи да се строи", добави той.

Несторов съобщи, че Върховната административна прокуратура е поискала доклада на ДНСК и службата ще изчака нейното становище.

Източник: "Дневник"

Свързани статии
Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър Започва събарянето на скандалния строеж на "Алепу", оставят само подпорната част Наградиха бургаски прокурори по казуса "Алепу" ВАС окончателно: Разрешителното за строежа в местността Алепу е нищожно Спират строежа на хотел над "Бутамята" Мария Нейкова: Усещането за безнаказаност и отсъствие на институциите трябва да спре ВАП: Разрешението на строежа на Алепу е нищожно Призрачни бетонни скелети загрозяват Черноморието, а строежите продължават Община Созопол: Преместваемите обекти на „Смокините“ са в концесията и са одобрени от държавата Антикорупционният фонд със сигнал до Комитова заради строеж на "Смокиня"
Тагове
алепу строеж
Коментари