ВАП: Разрешението на строежа на Алепу е нищожно

ВАП: Разрешението на строежа на Алепу е нищожно - E-Burgas.com

Разрешението за строеж, с което инвеститорът в Алепу е започнал строителството на т.нар. "подпорна стена" там, е нищожно. Това заяви пред БНТ ръководителят на Върховната административна прокуратура Десислава Пиронева.

Тя обясни, че миналата година прокуратурата е направила проверки за незаконни строежи по цялото Черноморие, а резултатите показват редица нарушения на Закона за устройство на територията и екозаконодателството.

Първоначалното разрешение за строеж на Алепу е било за подпорна стена, но впоследствие самият инвеститор се е отказал от него с нотариално заверена декларация, обясни Десислава Пиронева.

"И е предприел мерки за снабдяване с ново такова. Именно то се явява незаконосъобразно, според нас, нищожно, поради което ВАП направи пълен анализ на всички обстоятелства, които касаят случая и сезира компетентната местна окръжна прокуратура, а именно Окръжна прокуратура - Бургас, която внесе протест срещу това разрешение за строеж", обясни ръководителката на ВАП.

Делото е приключило на първа инстанция, като съдът е обявил разрешението за строеж за нищожно.

"Предстои, обаче, разглеждане на делото от Върховния административен съд, първото заседание е насрочено през есента на 2021 година", допълни Десислава Пиронева.

Според прокуратурата, това означава, че строежът трябва да бъде съборен.

"Това би следвало да стане, защото на практика изграденото след първоначалното, първото, разрешение за строеж се явява незаконосъобразно", подчерта Десислава Пиронева.

Проверки за незаконни строежи са направени по цялото Черноморие, обяви още Пиронева.

"По инициатива на ВАП ние влязохме в парк "Росенец", работата оттам нататък е на контролните органи. По инициатива на ВАП бяха констатирани отново подобен род нарушения в Обзор и на много други места, на Буджака, Созопол", каза тя.

Правомощията на прокуратурата, обаче, са дотам - да накара контролните органи да си свършат работата в тези случаи, обясни Пиронева.

Свързани статии
Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър Започва събарянето на скандалния строеж на "Алепу", оставят само подпорната част Наградиха бургаски прокурори по казуса "Алепу" ВАС окончателно: Разрешителното за строежа в местността Алепу е нищожно Спират строежа на хотел над "Бутамята" Мария Нейкова: Усещането за безнаказаност и отсъствие на институциите трябва да спре Призрачни бетонни скелети загрозяват Черноморието, а строежите продължават Община Созопол: Преместваемите обекти на „Смокините“ са в концесията и са одобрени от държавата Антикорупционният фонд със сигнал до Комитова заради строеж на "Смокиня" Продължават проверките на Алепу
Тагове
алепу строеж
Коментари

Още от последните новини