Зелена светлина за изграждане на многофункционален спортен комплекс в Поморие

Зелена светлина за изграждане на многофункционален спортен комплекс в Поморие - E-Burgas.com

Единодушно, Общински съвет – Поморие даде разрешение за откриване на административно производство по изработване на План за регулация и застрояване, с който да се измени част от действащия към момента Регулационен и застроителен план на гр. Поморие от 1988 година, одобрен от председателя на тогавашния Общински народен съвет.

Става въпрос за терена от бившия Лимонаден цех до сегашната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, районът на бившата ЖП гара.

През 1989 г., с промяна на формата на държавно управление, настъпват и съществени промени в законодателната система на страната. Действащият тогава Закон за териториално и селищно устройство е отменен от действащия и понастоящем Закон за устройство на територията. Приети са ред закони, уреждащи реституционния процес, придобиването, управлението и разпореждането с имоти и вещи – общинска собственост. В следствие на тези промени, собствеността на имотите в гореспоменатата територия се трансформира в частна – собственост на юридически лица и общинска, но в разпокъсани парцели.

Сумата на площта на имотите общинска собственост е около 30 дка, а на имотите, собственост на юридически лица – около 73 дка. Но разпокъсаното местоположение на общинските имоти и специфичната им форма възпрепятстват възможността за реализиране на проекти, свързани с благоустрояването на зоната. С изменението на действащия в момента подробен устройствен план се предвижда обособяване на осем нови урегулирани поземлени имоти и възможност Община Поморие да осъществи инвестиционното си намерение за изграждане на многофункционален спортен комплекс, включващ спортна зала с плувен басейн, открити тенис кортове, търговски площи, парково пространство с озеленяване, водни площи и пешеходни зони, детска площадка и паркинг за посетители.

В момента зоната е неблагоустроена, запустяла и загрозява облика на града. През територията, предмет на разработката, преминава канал, свързващ Поморийското езеро с Черно море. Поради изключителната важност на канала за функционирането на Поморийското езеро е необходимо около него да се обособи зона за техническата му поддръжка, както и пешеходен и транспортен достъп до крайбрежната алея. За осигуряване на необходимата площ се предвижда редукция на всички имоти, попадащи в обхвата на зоната, независимо от собствеността им.

С решението си, Общинският съвет разреши на кмета Иван Алексиев да възложи изработването на проект на подробен устройствен план – план за регулация и застрояване, с който да се замени действащият план от 1988 г.

Свързани статии
Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци Община Поморие получи „зелен сертификат“ за своя екоинициатива Pavell & Venci Venc идват за паленето на коледните светлини в Поморие Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас
Тагове
поморие спортен комплекс
Коментари

Още от последните новини