Транспортните компании заплашват да напуснат България, ЕС не чу исканията им

Транспортните компании заплашват да напуснат България, ЕС не чу исканията им - E-Burgas.com
btvnovinite.bg

Има опасност големите български транспортни компании да търсят вариант за прелокиране извън страната, където условията са по-добри. За това предупреди председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев в интервю за bTV, по повод приетите снощи текстове на пакет „Мобилност" на второ четене в транспортната комисия към Европарламента.

Евродепутатите не приеха нито една поискана поправка от България и периферните страни на ЕС по пакета. Основните искания на българските евродепутати бяха за връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици и ползването на седмичните почивки от водачите. Следващата стъпка преди окончателното приемане на новите правила, по които ще се извършва международния транспорт, е гласуване в пленарна зала на второ четене на текстовете, което трябва да се случи в началото на месец юли.

„Ние вече три години се борим с тези рестрикции. През това време бяха представени много солидни аргументи. Ключов момент, който се промени беше условието къде да се завръща водача на всеки осем седмици. Първоначално беше заложено той да се завръща в родината си, след което тези текстове така се промениха, че да може той да се завърне на мястото, на което е регистрирана транспортната фирма. И давам следния пример- български шофьор в българска фирма задължително ще се прибере в България. Но български водач, който работи в немалка фирма може да се прибере до Германия или България", обяснява Арабаджиев.

Попитан дали това няма да доведе до отлив на фирми регистрирани в България, той отговори: „Може би големите компании ще търсят варианти за прелокиране на бизнеса си в зависимост от това къде условията са по-добри. Трябва да се отбележи обаче, че 9500 от лицензираните 12 500 фирми в България за международен превоз са малки и средни, тоест тези фирми ще срещнат много по-големи трудности, за да се адаптират спрямо новите условия на работа".

По думите му българските превозвачи са голяма конкуренция и сериозна конкуренция и единствения начин, по който останалите държави могат да се правят с тази конкуренция, е чрез регулации. Арабдажиев обясни, че следващата стъпка преди окончателното приемане на пакет „Мобилност" е разглеждането му на второ четене в зала. Ако и там не се приемат исканите промени от България, то следващата стъпка е съд. „Дай боже да се намерят нови разумни евродепутати, които да подкрепят нашата позиция. Ако и там нещата не се случат, тогава ще се съдим в европейския съд", каза председателят на Съюза на международните превозвачи.

Свързани статии
Засилени проверки за спазване на правилата по пътищата Ръст на пияниците на пътя отчита Пътна полиция Бургаският съд потвърди най-тежката мярка за трафикантката Томрис За какво трябва да внимава всеки шофьор през зимата? Задържаха глухоням трафикант, прекарал 10 сирийци през Бургас Трима отиват на съд за трафик на жени Зам.-министър: АМ "Черно море" е със започнато проектиране и трябва да бъде изградена бързо Затварят част и от ул. "Македония" за седмица Разследват престъпления с претоварване на камиони в Бургаско Засилват контрола на товарните автомобили в региона
Тагове
трафик камиони трнапосртни фирми бранш
Коментари

Още от последните новини