В челото сме по трафик на хора! Внимавайте с обявите за работа в чужбина

В челото сме по трафик на хора! Внимавайте с обявите за работа в чужбина - E-Burgas.com
bgtourism.bg

България е на пето място в Европа по трафик на хора. Над 12 000 нелегални мигранти са заловени през първите 9 месеца на годината, показва статистиката на МВР.

"Нелегалната миграция и трафикът на хора са различни неща. Едното е нелегално преминаване на границата, трафикът на хора е престъпление срещу личността и е с акцент върху експлоатацията на хора", посочи разликите първият вицепрезидент на експертната група за борба с трафик на хора Антоанета Василева в студиото на Bulgaria ON AIR.

Гостът уточни, че преминаващите незаконно бежанци са една от рисковите групи за експлоатация. Този тип престъпления са се увеличили особено много след 2015 г. заради войната в Сирия.

"Каналджиите започнаха да бъдат трафиканти, започнаха да експлоатират хора, за да са печелят повече пари. Щом на българо-турската граница му свършат парите и му поискат още 3 000 евро, те му поставят условие да го експлоатират като премине,  за да се издължи", каза Василева.

Тя посочи и най-честите форми на експлоатация - просия, сексуални услуги, принудително извършване на престъпления като пренасяне на дрога.

"Просията е много сериозен вид експлоатация, от която страдат и деца. Наказанията трябва да бъдат тежки. Проблемът е, че има малко осъдени и повечето са с с условни присъди", добави гостът.

Данните показват, че през последните години жени и деца в България най-често са жертва на трафик.

"Много близко ги следва групата на мъжете, които основно са трудово експлоатирани. Голям брой жени са принуждавани да родят в Гърция, това е трафик на бременни жени с цел продажба на бебетата им там", каза още Василева.

Тя добави, че трафикантите печелят повече от каналджиите, защото експлоатират дългосрочно жертвите си. И посъветва хората да не се изкушават от обяви за работа в чужбина, обещаващи добри пари, без изискване за квалификация и владеене на език.

 

Свързани статии
Тагове
трафик на хора
Коментари

Още от последните новини