Странни доводи в Приморско лишиха създаването на фондация за опазване на черната мида

Странни доводи в Приморско лишиха създаването на фондация за опазване на черната мида - E-Burgas.com

Собственикът на придобилата слава като пантеон на корупцията „Подпорна стена“ в Алепу изрази съмнения за злоупотреби в евтина и благородна инициатива

Буквално странни доводи на рибари от Приморско предотвратиха възможността да се създаде фондация за опазването на черната мида в региона, чиято популация застрашително изчезва. Идеята е да бъде спасена, най-вече от унищожаването й от рапаните, като бъде тествана технология от изцяло рециклируеми влакна юта, за чието финансиране e необходимо създаването на фондация, а сумата за материала – смехотворна.

Начело на фондацията трябваше да бъде лицето с най-безупречна репутация в Приморско – лично кметът на общината д-р Димитър Германов, но фактът че не бил родом от Приморско, за разлика от председателя на местното рибарско сдружение, била разликата в гаранциите, че е по-сигурно рибарите да се грижат за финансирането в тяхната сметка като НПО. Любопитен момент е, че това мнение изрази общинският съветник Стоян Василев, който е по-известен като собственик на „подпорната стена“ на Алепу отколкото като политик от местния парламент. Василев, който бе и сред най-превъзбудените присъстващи в залата, изпадна и в комична ситуация, с въпрос за „европейското финансиране“ в нямащата нищо общо с ЕС инициатива. Всъщност рибарите конкретизираха, че подозренията в нечисти цели, не са към кмета, а към друг общински съветник Манол Манолов.

В крайна сметка д-р Германов, който има горчив опит с погрешно възприемане от страна на местните активисти в подобни инициативи, реши да се съобрази с волята им и да им преотстъпи контрола над средствата. Така или иначе до консенсус за самия експеримент за опазване на черната мида се стигна и той ще бъде осъществен. Процедурата по финансирането обаче няма да е толкова „експресна“, тъй като ще трябва да премине през няколко институции. За тази отговорност обаче се нагърби местното рибарско сружение.  

В читалището в Приморско, за да подкрепят инициативата дойдоха д-р Димитър Беров от БАН, доц. д-р Александър Димитров от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, генералният секретар на Консултативния съвет на Черно море д-р Йордан Господинов, доц. д-р Любомир Кендеров от Софийския университет, както и представители на водолазни клубове.

Галерия
Свързани статии
В Приморско отчетоха силен сезон, но загубите на основните туристи не могат да бъдат компенсирани Мощите на св. Ефрем Нови идват днес в Приморско Проверяват плаж в Приморско за нерегламентирани резервации на шезлонги Бургаският съд безпощаден към плажните крадци Николай и Стефана Искат постоянен арест за джебчиите от плаж "Перла" Заловиха джебчиите вилнеещи по плажовете в Приморско "Паяк" се грижи за реда по улиците в Приморско и Китен Терени, за строителство на хотели край Приморско се оказаха върху дюни Общественикът Здравко Василев от Приморско с позиция срещу брат си за скандалната "Подпорна стена" на "Алепу" Общински съвет - Приморско гласува Бюджет 2021 (НА ЖИВО)
Тагове
Приморско черна мида Димитър Германов Стоян Василев
Коментари

Още от последните новини