Проф. Давид Хаят: Как да намалим вредата от пушенето и риска от болести (Видео)

Проф. Давид Хаят: Как да намалим вредата от пушенето и риска от болести (Видео) - E-Burgas.com

Ако избегнете канцерогенните вещества в цигарения дим, ще намалите риска от рак

„Преди повече от 15 години много страни, като Франция и България, подписаха Рамковата конвенция за контрол на тютюна, но когато погледнете резултатите, те се оказаха пълен провал. Ако проверите коя е първата причина за появата на рак в България през 90-те години, това е тютюнопушенето. През 2017 г. основната причина все още е тютюнопушенето", казва проф. Хаят, основателят и почетен президент на Националния раков институт на Франция пред OFFNews.

Проф. Хаят, близо 70% от пациентите с карцином на белия дроб у нас се диагностицират в напреднал стадий. Според български специалисти причината е в зле организираната онкологична грижа. Как са организирани диагностиката и лечението на тези заболявания във Вашата страна и какъв е процентът на късно диагностицирани?

Да, в действителност това не е нормално, твърде много е. Трябва да се повиши вероятността пациентът да не умре от този рак, поставяйки диагнозата по-рано. Затова трябва да се промотира образованието, да се намали излагането на канцерогенните вещества, налични в цигарения дим, да се подобри достъпът до компютърна томография и други образни изследвания.

Казвате, че раковите клетки се маскират и така могат необезпокоявани да се множат в човешкия организъм. Както разбираме, имунотерапията е тази, която може да „свали маските“. Какви са постиженията ѝ в лечението на тези заболявания?

Наистина, имунотерапията може да ги разкрие и да помогне на тялото да се справи с рака, събуждайки лимфоцитите. Когато са напълно „събудени“, те могат наистина да убиват ракови клетки.

За голяма част от пациентите с онкологично заболяване най-трудното е да свикнат да живеят с рака, дори когато са в дълги периоди на ремисия. Какво качество на живот имат болните от рак във Франция и как държавата е успяла да им го осигури?

Качеството на живот на пациентите с рак във Франция се подобри невероятно, след като създадохме Националния план за борба с рака между 2003 г. и 2006 г. Не само между фазите на лечение, когато са в ремисия, но и при пациенти в края на живота им ние сме определили група мерки, така че пациентите да бъдат зачитани като човешки същества. Защото важното е, и това е в основата на Парижката харта срещу рака, която написахме и получи одобрение от ЮНЕСКО през 2000 г., че правата на пациентите с рак са човешки права, не трябва да забравяме това.

Определяте създаването на Национален план за борба с рака за своето най-голямо постижение. Коя от мерките в него се оказа най-важната за успеха в битката с рака във Франция?

Смятам, че най-важната мярка, която взехме в Националния план за борба с рака, беше да подберем болниците във Франция, държавни или частни, които да имат правото да продължат да лекуват пациенти с рак, според техните познания и дейност, техния опит. Например болници, в които се лекуват по-малко от 25 пациенти с рак на гърдата годишно вече нямат право да лекуват рак на гърдата. Въведохме и задължителни мултидисциплинарни срещи за всеки един случай на рак. Трима лекари, включително поне един онколог, трябва да обсъждат всеки случай, да проследяват обсъжданията си и решенията, които взимат, обясняват го и писмено и след това започват стратегията срещу рака, която обикновено включва операция, лъчелечение, химиотерапия и др дейности.

По време на медийната среща, посветена на намаляването на вредата от тютюнопушенето, част от конференцията "Профилактика, диагностика и терапия в млада и зряла възраст - приоритет на съвременната медицина", представихте стратегията на Франция за борба с този порок. Можете ли да ни разкажете повече за основните акценти в нея?

Стратегията за намаляване на вредата от тютюнопушенето, като част от плана, е нещо по средата между пълната свобода да пушите, да правите каквото си искате и тоталната забрана на този вреден навик. Това вече е изпробвано. Имало е опити да се наложи такава забрана например в САЩ за употребата на алкохол през 30-те години и това не работи.

Преди повече от 15 години много страни, като Франция, мисля включително и България, подписват Рамковата конвенция за контрол на тютюна, но когато погледнете резултатите от това, те са пълен провал. Ако проверите коя е първата причина за появата на рак в България през 90-те години, това е тютюнопушенето и през 2017 г. основната причина все още е тютюнопушенето.

Преди 25 години имаше един милиард пушачи по света и сега все още има един милиард пушачи по света. Така че това е провал. Оттам дойде и идеята. Ако можете да спрете да пушите, това е най-добре. Но ако не можете, опитайте да преминете на по-малко вреден продукт. Затова смятам, че трябва да се говори за изделия като шведския снус, електронните цигари или устройствата с нагряване на тютюн. Защото при рака винаги има връзка между отговора и дозата, което означава, че колкото по-висока е дозата на излагане на канцерогенни вещества, толкова по-висок е рискът от развитие на рак. Същото се отнася както за дозата, така и за продължителността. Така че ако пушите по една или двадесет цигари на ден, рискът няма да е един и същ. Ако пушите шест месеца или 60 години, рискът отново няма да е един и същ. Затова ако можете да избегнете, доколкото е възможно, контакта, излагането на канцерогенните вещества, които се намират в цигарения дим, ще намалите риска да развиете рак на белия дроб, или друг вид рак, свързан с тютюнопушенето.

Преди стратегията беше – „спри да пушиш, ако не можеш да спреш да пушиш – умри“. Като лекар аз не мога да приема това. Като лекар казвам „спри да пушиш“. Но ако не можеш да спреш моята цел е да кажа „нека не позволим да умреш от вредния си навик“.

Можете ли да направите някакво сравнение със ситуацията в България?

Трудно е да се направи сравнение между Франция и България, на първо място, защото аз не познавам много добре България, но съм сигурен, след като видях срещите, които се организират у вас, че има истинска ангажираност в борбата с рака, както е навсякъде в Европа.

Проф. Хаят е завеждащ отделение „Медицинска онкология“ в болница „Питие-Салпетриер“ в Париж от 1990 г., професор в университета „Пиер и Мария Кюри“, асоцииран професор в Центъра за лечение на рак „М.Д. Андерсън“ в Хюстън, Тексас, и член на борда на Американското дружество по клинична онкология.Основоположник на програма за подкрепа на болните от рак, с цел да се справят по-успешно с болестта. Създател и е първият председател на Френската федерация на медицинските онколози (FFOM) и е носител на Националния орден за високи постижения и на Ордена на Почетния легион. Основател и почетен президент на Национален раков институт, Париж, Франция.

Свързани статии
Инициатива срещу тютюнопушенето започва в Бургас Обясниха на деца в Несебър защо не трябва да пушат Разбиха незаконен цех за пълнители на електронни цигари в Бургас (Снимки) Митничари откриха над 180 хиляди контрабандни цигари и 24 кила тютюн 5 неща, които искаме да променим след срещата с пандемията Митницата пресече контрабанда на цигари скрити в тенекии за босилек (Снимки) Черна статистика: Първи сме по смъртност от тютюнопушене в Европа Бургаски младежи подемат кампания срещу тютюнопушенето "Слънчев бряг" да се рекламира като курорт за белодробно болни искат хотелиери
Тагове
цигари проф. Давид Хаят пушене болести
Коментари

Още от последните новини