Черна статистика: Първи сме по смъртност от тютюнопушене в Европа

Черна статистика: Първи сме по смъртност от тютюнопушене в Европа  - E-Burgas.com

Много повече хора са загубили живота си заради тютюнопушене, отколкото от COVID-19 през последните шест месеца. Това е равносметката в световния ден без тютюнев дим. Информацията е на Световната здравна организация в България и Коалиция за живот без тютюнев дим.

Изследването е проведено сред 45 европейски държави за последните две години. България е водеща в касацията за брой пушачи. Младежи и деца ни също са на първо място. Броя на момичетата пушачи у нас у много по-голям от броя на момчетата.

8 милиона души по света умират преждевременно заради употребата на цигари.

Д-р Гергана Гешанова - Коалиция за живот без тютюнев дим: За съжаление установяваме, че 11-годишните младежи, деца, са на второ място в Европа по употреба на тютюневи изделия - нашите български деца. А 15-годишните са на първо място, при това момичетата надвишават с 10% може би момчетата.

Д-р Михаил Oколийски - представител на офиса на СЗО в България: За съжаление България е на първо място по тютюнопушене и по смъртност от тютюнопушене не само в Европейския съюз, а и в цяла Европа.

Свързани статии
Електронните цигари - Бъдещето на пушачите Инициатива срещу тютюнопушенето започва в Бургас Обясниха на деца в Несебър защо не трябва да пушат Разбиха незаконен цех за пълнители на електронни цигари в Бургас (Снимки) Митничари откриха над 180 хиляди контрабандни цигари и 24 кила тютюн 5 неща, които искаме да променим след срещата с пандемията Проф. Давид Хаят: Как да намалим вредата от пушенето и риска от болести (Видео) Митницата пресече контрабанда на цигари скрити в тенекии за босилек (Снимки) Бургаски младежи подемат кампания срещу тютюнопушенето
Тагове
цигари
Коментари

Още от последните новини