5 неща, които искаме да променим след срещата с пандемията

5 неща, които искаме да променим след срещата с пандемията  - E-Burgas.com
Снимка: Shutterstock

Отказът от тютюнопушене остава най-трудното за спазване обещание

Много от хората по цял свят правят новогодишни обещания, свързани със здравето, но няма съмнение, че 2020 беше предизвикателна година за всички заради пандемията COVID-19. Почти половината от населението (43%) се чувства по-мотивирано да направи промени в живота си още през януари, показва едно от последните проучвания на Public Health England.

7 на всеки 10 възрастни казват, че заплахата от коронавируса ги е мотивирала да водят по-здравословен живот  тази година.

8 на всеки 10 над 18 години са решили да променят начина си на живот през 2021 г., а около 6 милиона между 40 и 60 години планират :

· да се хранят по-здравословно (40%)

· да отслабнат (39%)

· да спортуват повече (41%)

Освен това 4 от 10 (43%) редовни пушачи планират да откажат цигарите тази година и почти половината от тези, които са увеличили приема на алкохол по време на втория локдаун (45%), възнамеряват да пият по-малко алкохол.

Много хора си обещават също да прекарват повече време с приятели и семейството, вместо в социалните мрежи, да пътуват повече, а някой - да спят повече.

Кое е най-трудното за изпълнение обещание?

Проучване от 2016 г. на британското Кралско общество за обществено здраве (Royal society for public health) съобщава, че „отказването от тютюнопушенето е най-трудното решение“ и че сред британците, които съобщават, че са взели решение да се откажат от тютюнопушенето, „41% го спазват един месец  и само 13% се придържат към него след година.

Около една трета от 10-те милиона пушачи в Обединеното кралство правят поне един опит да откажат цигарите всяка година.

Проучване от Университета в Скрънтън установява, че само 8 процента от хората, които вземат решения да се откажат от пушенето, постигат целта си. А според Центровете за контрол и превенцията на заболяванията във Великобритания (Centers for Disease Control and Prevention) всяка година по-малко от 1 на 10 пушачи успяват да се откажат от вредния навик.

Необходими са поне 30 опита, за да се спрат цигарите, казват и учените от Hamilton Health Sciences и съветват да използваме награди за себе си като мотиватори. Може да сметнем парите, похарчени за цигари всяка седмица, и да ги спестяваме за нещо специално. При малцина обаче работи финансовият стимул. Дори черната статистиката и научните факти са труден мотиватор.

Употребата на тютюн убива повече американци, отколкото алкохола, автомобилните инциденти, ХИВ, оръжия и незаконни наркотици, взети заедно. Тютюневият дим съдържа повече от 7000 химикала,сред които катрани,  които могат да причинят различни заболявания и води до 8 млн. смъртни случаи всяка година в света.

Националната здравна служба на Великобритания NHS посочва, че тютюнопушенето е свързано с повишен риск от развитието на заболявания като:

  • Коронарна болест на сърцето
  • Инфаркт
  • Мозъчен инсулт
  • Увреждане на периферните съдове
  • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
  • Рак на белия дроб (7 от 10 случая се дължат на тютюнопушене)
  • Рак на устата, гърлото, ларинкса, черния дроб, шийката на матката и др.

Как да спрем цигарите- никотинзаместваща терапия или електронни цигари?

Скоростта на намаляване на тютюнопушенето, както в САЩ, така и в Обединеното кралство се е ускорила през периода, в който вейпингът става широко разпространен и процентът на отказване на населението се увеличава. Вероятно употребата на е-цигари играе много важна роля в това, обобщават експертите. За сравнение, нивата на тютюнопушене са намалели много по-бавно там, където вейпингът е по-недостъпен, като например в Австралия.

„Пушенето остава най-големият, но предодвратим риск за смърт и заболявания. Следователно, алтернативните по-малко вредни утройства за доставяне на никотин могат да изиграят ключова роля за намаляване на здравната тежест“, заявиха от британската агенция за обществено здраве Public Health England в независимия си доклад за електронните цигари през 2020 година.

„Виждам пациенти в клиниката и отделенията, които всеки ден се борят с усложненията, свързани с тютюнопушенето. Мнозина никога не са опитвали да използват електронни цигари, въпреки че има все повече доказателства, че това може да е по-успешен начин за намаляване на вредата от тютюна за пушачи, които са се провалили с други методи за отказване. Призовавам ги да се опитат и да ги успокоя, че рисковете са значително намалени в сравнение с факта, че половината пушачи на цигари умират от свързана с тютюнопушенето болест. Електронните цигари заемат ценно място в нашата арсенал за справяне с болестите, свързани с тютюна", допълва д-р Рут Шарок, респираторен консултант в болница „Кралица Елизабет“, Гейтсхед.

Електронните цигари стават все по-популярни и нашата организация признава нарастващите доказателства, че за мнозина те могат да бъдат ефективно средство за отказване от тютюнопушенето, казват учените и от Кралското общество по обществено здраве (Royal society for public health).

Според доклад на международната научна мрежа „Кохрейн“ (Cochrane) електронните цигари са по-ефективни в отказа на пушенето от други методи като никотинзаместващата терапия. На всеки 100 души, използващи никотинови електронни цигари, за да спрат да пушат, 10 може успешно да го постигнат, в сравнение със само 6 от 100 души, използващи никотино-заместваща терапия или електронни цигари без никотин, и 4 от 100 души, които не използват никаква поведенческа подкрепа, съвети или консултиране.

Правителството на Обединеното кралство насърчава вейпинга като начин за отказване от цигарите. Изследване на Public Health England през 2018 г. установи, че вейпингът е 95% по-малко вреден от пушенето на цигари. Кралският лекарски колеж във Великобритания (The Royal College of Physicians) също заяви, че обществеността може да бъде успокоена, че електронните цигари са много по-малко вредни от пушенето и че те трябва да бъдат широко популяризирани като алтернатива на цигарите, въпреки че призовават и за повече изследвания. Британската асоциация за проучвания на рака (Cancer Research UK)  и Британската фондация за сърдечно здраве (British Heart Foundation) също са на мнение, че електронните цигари са значително по-малко вредни от пушенето.

„Вейпингът е решение, променящо животи. Според изследванията 1 милион пушачи вече са се отказали от пушенето по време на пандемията. Трябва да припомним, че общественото здравеопазване в Англия призна приноса, който изиграха електронните цигари, като помогнаха на пушачите да се откажат. Кралският лекарски колеж също установи, че електронните цигари са ефективни в подпомагането на хората да спрат да пушат. Последните изследвания отново подчертаха, че вейпинг продуктите са много по-ефективни от никотинзаместващата терапия, за да помогнат на пушачите да се откажат, напомнят и от Асоциацията на британската вейпинг индустрия (UKVIA).

Свързани статии
Електронните цигари - Бъдещето на пушачите Инициатива срещу тютюнопушенето започва в Бургас Обясниха на деца в Несебър защо не трябва да пушат Разбиха незаконен цех за пълнители на електронни цигари в Бургас (Снимки) Митничари откриха над 180 хиляди контрабандни цигари и 24 кила тютюн Проф. Давид Хаят: Как да намалим вредата от пушенето и риска от болести (Видео) Митницата пресече контрабанда на цигари скрити в тенекии за босилек (Снимки) Черна статистика: Първи сме по смъртност от тютюнопушене в Европа Бургаски младежи подемат кампания срещу тютюнопушенето
Тагове
цигари
Коментари

Още от последните новини