Проф. Балтов: Ако спазваме мерките, затварянето ще е 10 дни

Проф. Балтов: Ако спазваме мерките, затварянето ще е 10 дни - E-Burgas.com

Ако обещаете всички да спазвате, обещаваме, че ще са 10 дни. Не сме обществото. Много хора продължават да се крият, да си правят бързи антигенни тестове и да не се карантинират, да има заведения, работещи въпреки забраната. Продължава да не се спазва 50% заетост в заведенията. Това заяви директора на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов в ефира на bTV.

Към засегнатите от COVID мерките сектори медикът посочи - фалирал за 10 дни бизнес няма. Много сектори изразиха за пореден път недоволството си от новото затваряне и поискаха компенсации от държавата. Много брашнове буквално са поставени на колене и са на предела на оцеляването вече над година, а не само 10 дни, каквато е продължителността на частичния локдаун. Засега.

"Но бих им казал следното - повече от година не сме излизали от “Пирогов”. Нямам една почивна седмица и това не е само за мен", обърна се Балтов към бизнеса.

"Не мисля че решението за локдаун можеше да се вземе по-рано. хората много се умориха, никой не иска да има затваряне. Какво значи локдаун за българия? Вземане на по-тежки мерки е. Вижте какво става в Гърция. С СМС излизане… Това ли е локдаун? Хората трябва да разберат, че са изключително меки мерките. Това са 10 дни. Не смятам, че ще попречи на обществото да живее по-нормално", допълни още директорът на УМБАЛСМ "Пирогов".

Балтов прогнозира и евентуална четвърта вълна през октомври-ноември тази година, ако страната ни не навакса с ваксинацията през лятото.

А иначе - болницата е под натиск, но се справя. Има достатъчно легла за пациенти с COVID-19, а за последната една година системата е станала много по-подготвена, обясни още проф. Балтов.

"Комплексни са причините да сме трети по ръст на смъртност. Има много застаряващо население, има много хора с придружаващи заболявания. Колко от нас са ходили на профилактика? Това е изключително малък процент. Носят в себе си скрити заболявания. Не са взети мерки да се лекуват нормално. Да се правят повече профилактични прегледи", обясни още директорът на УМБАЛСМ "Пирогов".

По думите му тепърв ще се разбере какви са характеристиките на френския щам на инфекцията, който не се улавя от PCR тестовете.

По отношение на ваксинацията и скандалите около AstraZeneca: "Нормално е, хората са се уплашили. Фактът, че и ЕМА докладва, че няма нищо страшно и притеснително, 94% се намалява риска от тежки протичания и хоспитализации и е сравнимо с ваксината на Pfizer/BioNTech. Ще видите как все още хора ще искат да се ваксинират. През електронния портал много хора ще решат да се ваксинират".

Свързани статии
Отново протест пред парламента И ресторантьорите в Бургас се вдигат на протест, няма да блокират кръстовища Засилени проверки за ковид мерките започнаха в курортите Няма да въвеждат допълнителни ковид мерки в Бургаско Бургас вече е червената зона, доц. Кунчев идва заради мерките Бум от проверки за спазване на ковид мерките в страната Ето какви са новите мерки, които влизат в сила от днес Мария Нейкова издаде заповед за стриктно спазване на мерките Стойчо Кацаров: Новите мерки може да са от следващата седмица Мария Нейкова настоява за по-стриктно спазване на мерките в Бургаско
Тагове
мерки локдаун
Коментари

Още от последните новини