Доц. Кунчев предупреждава за внимателно разпускане на мерките

Доц. Кунчев предупреждава за внимателно разпускане на мерките - E-Burgas.com

"Не всичко отпада. Има неща, които продължават - като граничният контрол, който е по друга наредба, редица мерки, свързани с организацията на работа в болничните отделения, допълнителните средства за работа на първа линия... Засега са заложени три месеца, ако всичко върви добре, ще се направи опит за компенсиране на заплащането, така че да няма реален спад на заплатите на медиците". Това обясни по БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

За граничния контрол той обясни, че се премахва разделянето на страните по цветови зони, като няма проблем да се влезе от която и да е страна, стига човекът да притежава сертификат - за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Ако нещата вървят добре, следващата стъпка ще бъде да премахнем и това изискване, допълни доц. Кунчев.

Ковид отделенията ще продължат да съществуват в големите болници. Макар че темпът на спад и там продължава, все пак има хора, които се нуждаят от лечение, поясни държавният здравен инспектор.

Прекратяването на извънредната епидемична обстановка не е прекратяване на пандемията. Не са равнозначни, категоричен е той.

И самите специалисти в тази област са достатъчно уморени и желаят да се върнат към нормалния живот - важното е да го направим интелигентно и безрисково, каза доц. Кунчев.

Не са много оптимистични нещата в Европа - има страни с 11 пъти по-голяма заболеваемост от нас. Така че - внимателно с разпускането. Мисля, че това, което беше предприето сега обстановката го позволява, защото 4 страни в Европа сега сме с най-ниска заболеваемост.

Според доц. Кунчев, големият проблем е, че сме с най-малко ваксинирани.

Малко над 2 милиона имунизирани, милион и половина преболедували. Сложете още половин милион скрита заболеваемост - стават 4. Все пак ние сме 6,5 -7 милиона. Така че, непрекъснато трябва да имаме едно наум. Да знаем, че при каквото и да е нова вълна, ние сме рисковата част от Европа и това ще остане така. Затова и не се отказваме от кампанията за ваксинация. Едва сега се прави нещо професионално, смислено и насочено. Усилията трябва да продължат. Вървим по максимата - по-добре късно, отколкото никога, допълби доц. Кунчев.

Има разлика между това какво казват експертите и какви са политическите решения - това е очевидно. Понякога ние сме ограничавали и предлагали на политиците да не са толкова крайни - когато уплахата беше много висока и обратното - за да не пречим на икономиката и туризма, защото ние виждаме, че пречим, допълни доц. Кунчев.

На въпроса кой носи отговорност - дали той като експерт или здравния министър, доц. Кунчев отговори:

Не е въпросът в отговорността, а да предлагаме мерки, които са научно обосновани, балансирани. Ние живеем в тази страна и знаем какви са настроенията. Това, че ние казваме 3-4 неща, които са силно препоръчителни - това са най-леките мерки. Нито пречат на икономиката, нито пречат на нашия живот.

Дали отпадането на мерките е политическо решение или експертно?

Експертите предлагат решения. Ние минахме през два различни етапа - едното беше прието от парламента, едното от НС, това влизане в извънредна обстановка. Това беше политическо решение. Когато става въпрос за чисто медицински неща - трябва да решават експертите. Че всичко някога ще свърши - ние нямаме никакви съмнения.

По думите на доц. Кунчев, от тук нататък трябва да има три неща, които да продължим да правим:

1.      Да не пада нивото на надзор, което значи да се правят достатъчно изследвания

2.      Да се вдига нивото на имунизация

3.      Елементарните мерки като социална дистанция и лична хигиена да продължат да се спазват

Най-голямата грешка в статистиката и епидемиологията е да вземеш един интервал от времето и на тази база да правиш заключения. Това, че в момента сме с добра заболеваемост, нищо не значи. Ако видите окончателния до тук брой - над 36 000 починали, 94,5% от тях са неимунизирани. Каква по-очевидна статистика за ролята на ваксинацията, допълни доц. Кунчев.

По думите му, вирусът става по-малко опасен, но пък по-лесно се разпространява.

Засега няма ваксина, която да е съобразена с най-новите варианти на вируса, допълни доц. Кунчев.

По повод наближаващите Великденски празници, той призова без да е толкова драматично, да продължават да се спазват елементарните мерки като отстояние и лична хигиена.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
мерки ковид кунчев
Коментари

Още от последните новини