Край на всички ковид ограничения от 1 април

Край на всички ковид ограничения от 1 април - E-Burgas.com

Всички ограничения, въведени в България заради COVID-19, отпадат на 1 април.

Срокът на извънредната епидемична обстановка няма да бъде удължаван след 31 март, реши правителството.

Считано от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с:

- носене на защитна маска за лице в закрити обществени места;

- спазване на физическа дистанция;

- ограничения в броя хора, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;

- ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;

- забрана за свиждания в болниците и социалните услуги;

- изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец, пишат от правителствената пресслужба.

"Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса", допълват оттам.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка, информира още правителствената пресслужба.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1 април. Целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.

Малко преди оповестяването на решението държавният главен здравен испектор д-р Ангел Кунчев каза пред БТА, че "в зависимост от ситуацията, ние винаги можем да върнем част от мерките". Той е предложил извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължена до 15 май, но предложението е било отхвърлено от правителството.

Общата тенденция за снижаване на заболеваемостта и сега е налице. Единствено това, което ни кара да сме по-внимателни, е започването на известен подем, засега не толкова голям, в рамките на два – три до пет процента в някои страни, обясни той.

Според него може да се обмисли отпадане на зеления сертификат за влизане в България. По думите му и в момента той е премахнат в някои от европейските страни. 

Относно украинските бежанци и липсата на пълно ваксинационно покритие сред децата, доц. Кунчев отбеляза, че към общопрактикуващите лекари вече са изпратени пълни указания за това какъв е ваксинационният календар в Украйна, как да се навакса и с кои ваксини да се започне. По думите му това, по което се работи в момента, е индивидуален имунизационен план за догонване на имунизациите на всяко дете, в зависимост от възрастта и имунизациите му до момента.

Свързани статии
Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Обсъдиха мерки срещу нарастващата престъпност в Бургаския регион Удължиха ковид мерките в цялата страна Още осем области връщат ковид мерките Комисията по туризъм обсъжда мерки за спасяване на летния сезон От днес маските не са задължителни, а желателни Доц. Кунчев предупреждава за внимателно разпускане на мерките Ново разхлабване на COVID мерките у нас Последен ден с по-строги ковид мерки, ето къде трябва да се показва зелен сертификат Две области у нас вече са в жълтата ковид зона
Тагове
мерки ограничения
Коментари

Още от последните новини