Още осем области връщат ковид мерките

Още осем области връщат ковид мерките - E-Burgas.com
Снимка investor.bg

19 области в страната попадат в Етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. В тези населени места се наблюдава нарастване на интензивността в разпространението на COVID-19 и увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти със SARS-CoV-2, припомня сайтът Dnes.bg. Съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на конкретната област,  съобщиха от МЗ.

От 19 юли временни противоепидемични мерки действат на територията на областите София град и Бургас, от 20 юли – в Софийска област, Добрич и Ямбол, а от 21 юли – в Габрово, Варна, Враца, Сливен и Силистра.

Новите 8 области, в които се въвеждат временни мерки от днес, 22 юли, са Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково.

В посочените области са въведени следните противоепидемични мерки:

- носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги и др.;
- спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м в места със струпване на хора;
- хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;
- работа от разстояние при възможност;
- провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести;
- провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

От 23 юли противоепидемични мерки ще бъдат въведени и на територията на област Ловеч.


 

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ковид мерки
Коментари

Още от последните новини