Приоритетите на чешкото председателство на Съвета на ЕС

Приоритетите на чешкото председателство на Съвета на ЕС - E-Burgas.com
czech-presidency.consilium.europa.eu

"Европа като задача: преосмисляне, възстановяване, утвърждаване на властта". Това е мотото, под което от този месец Чехия е  ротационен председател на Съвета на Европейския съюз.

Като основни приоритети до неговия край, Прага откроява пет тясно свързани области - подкрепа за Украйна, решение на миграционната криза, насърчаване на демокрацията и укрепване на енергийната сигурност, на икономиката, на киберсигурността и отбранителните способности на Европа.

„Ценностите, заради които в Украйна умират днес, са тези, които защитаваше един от основателите на модерната чешка държава - президентът Вацлав Хавел. И именно вдъхновяващото му  есе от 1996-а е мото на нашето председателство - "Европа като задача“. Това обясни премиерът на Чехия Петр Фиала за реч на бившия президент, в която отправя призов към европейците да поемат отговорност за глобалните екологични, социални и икономически предизвикателства.

„Чешкото председателство последователно ще защитава и подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ще наблегнем и на силна, единна позиция спрямо Русия, и на максимално подпомагане на страните-членки за оказване на военна помощ на Киев“.

Защо акцентът е Украйна - обясни в интервю за БНР директорът на Чешкия институт в София Дагмар Остранска:

„В Чехия най-голямото малцинство е от Украйна. Естествено, че ще е най-важен и първи приоритет, а мотото е от Вацлав Хавел, който говори за новата роля на Европа“.

„Приоритет ще бъде управлението на бежанската криза и следвоенното възстановяване на Украйна. Пряка последица от руската агресия е тази бежанска вълна, а Чехия е една от страните с най-много украински бежанци на глава от населението“, добави премиерът по време на представянето на приоритети в Страсбург.

„Няма по-подходящо от Чешкото председателство да ръководи Европа, когато става въпрос за подкрепа на Украйна в борбата й за справедливост. Европейската демокрация и свобода дишат в чешкия дух!“, подчерта на евродепутатът от Европейската народна партия Манфред Вебер, а председателят на Европейския парламент Роберта Мецола припомни:

„Заедно с премиерите на Полша и Словения вие бяхте първите европейски лидери, посели Киев с послание на солидарност. Неслучайно европейското единство с Украйна е  водещо за Чешкото председателство. При една незаконна война то идва като повратна точка в историята“.

„COVID-кризата разшири дефицитите, а точно когато икономиката започваше да се възстановява, Русия атакува Украйна“, добави председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, която също взе участие в дискусията с евродепутати:

„Вие първи призовахте за европейската перспектива на Украйна, което доведе до историческото решение страната да получи статут на кандидат. Така спазихме това, за което Вацлав Хавел ни напомни в речта си - че Обединена Европа ще пострада, ако не се разшири“.

„Вторият приоритет е енергийната сигурност. Настоящата криза ни показа колко важно за бъдещето на Съюза е да си осигури независимост от държави, които заплашващи сигурността му. Разбира се, сега говорим основно за руски газ, нефт и въглища“.

По думите му чешкото председателство ще се съсредоточи и върху ускореното прилагане на REPowerEU, и върху координиране доставките на газ преди зимата:

„Дългосрочната цел за декарбонизация на европейската енергетика върви ръка за ръка с краткосрочната цел за дерусификация на енергийните доставки. За да станем енергийно независими от Москва трябва да използваме всички възможности, които нашите географски ширини предлагат“.

„По повод втория приоритет - преустройството - единството и решимостта, които демонстрираме спрямо Русия ще бъдат ключови за възстановяване силата на Европа. А това означава и да прокараме напред амбициозната Европейска зелена сделка, тъй като изменението на климата няма да чака войната на Владимир Путин да приключи“, подчерта председателят на ЕК, според която възобновяемите енергийни източници са най-добрият, най-чистият и най-безопасният начин за излизане от зависимостта от изкопаемите горива на Русия

„Войната ни показа и необходимостта от укрепване на европейските отбранителни способности и сигурност в киберпространството - третият ни приоритет. НАТО е естествен партньор на Европейския съюз по този въпрос“,  каза още Петр Фиала.

„Нашият четвърти приоритет - устойчивост на европейската икономика. Пандемията от COVID-19 вече разкри някои от слабостите й. Европа трябва да бъде индустриален и технологичен лидер“.

„Задачите пред нас са огромни. И вие ги обобщихте с три думи: преосмисляне, преустройство и изграждане наново. И разбира се, думата "възстановяване", която напомня именно за "реконструкцията" на Украйна. В своята Вацлав Хавел говори за Европа като задача. Задачата на Европа днес - казва той - е да преоткрие своята съвест и своята отговорност!“, изтъкна Урсула Фон дер Лайен за Чешката република, която ще е председател до 31 декември, когато ще предаде щафетата на Швеция.

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с e-Burgas.com. 

Свързани статии
Равносметка след Европейската година на младежта Социална Европа – какво прави ЕП за облекчаване на инфлацията при работещите Евродепутатите призовават за защита на най-уязвимите европейски домакинства и предприятия от високите цени на енергията Gen Z - Поколението Z или нуждаем ли се от регулации на изкуствения интелект Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Поколението Z и дигитално родените медии Въпреки препоръката на ЕК - съпротивата срещу разширяването на Шенгенското пространство расте Водните ресурси в борбата с климатичните промени Какво представлява несигурността на работното място и какви са последствията от нея?
Тагове
Евранет
Коментари

Още от последните новини