Поколението Z и дигитално родените медии

Поколението Z и дигитално родените медии - E-Burgas.com

Свикнали сме да смятаме медиите за четвъртата власт. За онази, към която се обръщаме за информация или коментари. Отвъд идеята за „Ганковото кафене”, с която сме отраснали, медиите у нас и по света често се превръщат и в последна инстанция за сигнализиране и дори решаване на проблеми.

 Новите млади обаче, от т.нар. поколение Z, за които технологиите са неизменен елемент от битието им още от раждането, имат и своите предпочитани нови медии.

За 15-годишната Калина Цонева от Математическата гимназия във Варна „класическите медии не са толкова разпространени днес. Не виждам толкова често хора да си купуват вестник или да слушат радио, колкото да гледат новините по телевизията или да ги проверяват във фейсбук”.

„Харесвам социалните медии повече, защото така мога да се свържа с приятелите си, дори когато не се виждаме лице в лице и мога да комуникирам с тях повече. Каквото се ползва най-много, това избираме всички”, посочва Мария Тилева, на 17 г., от Първа езикова гимназия във Варна.

„Използвам социални мрежи и, разбира се браузъри, за да търся информация. Радиото считам за нещо невероятно. Всеки път, когато пътувам до училище с колата с баща ми пускаме музикално радио и така отивам в нетолкова харесвано място от мен с настроение”.  Мирослав Минчев, също от Първа езикова гимназия във Варна, следи различни медии, които не са зависими от по-големите медийни организации. „В днешно време фалшивите новини са много разпространено нещо и е трудно човек да се довери на правилната такава. Поради тази причина аз реших да си направя подбор и така да избера коя медия да слушам. Доста често хората в моята възрастова група се влияят от мнението на останалите, но това съвсем не трябва да бъде така, защото всеки има право да избира своя начин на мислене”.

Макар и да ползват информацията от тях посредством ботове, социални медии и платформи, представителите на Поколението Z рядко опират до класическите медии като вестници, радио и телевизия, защото всичко е онлайн. А и са свикнали „да използват нови неща”.

Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с „E-Burgas“.

Автор:  Доротея Николова

Свързани статии
Равносметка след Европейската година на младежта Социална Европа – какво прави ЕП за облекчаване на инфлацията при работещите Евродепутатите призовават за защита на най-уязвимите европейски домакинства и предприятия от високите цени на енергията Gen Z - Поколението Z или нуждаем ли се от регулации на изкуствения интелект Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Въпреки препоръката на ЕК - съпротивата срещу разширяването на Шенгенското пространство расте Водните ресурси в борбата с климатичните промени Какво представлява несигурността на работното място и какви са последствията от нея? Да си или не си 5G – не питат вече дигиталните поколения!
Тагове
Евранет
Коментари

Още от последните новини