Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия

Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия - E-Burgas.com

В края на октомври Европейска комисия предложи по-строги правила относно замърсителите на атмосферния въздух.  

Само по себе си замърсяването на въздуха причинява преждевременна смърт на стотици хиляди европейци всяка година, а предложените нови правила ще намалят с повече от 75 % за десет години смъртните случаи, настъпили в резултат на основния замърсител – фините прахови частици. 

Целим преборване на замърсяването на въздуха, така по-малко хора ще умират и ще спестим милиони евро, посочи при представянето на правилата изпълнителният заместник-председател за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс.

Всяка година около 300 хил. европейци умират вследствие на мръсния въздух. Много повече страдат от дългосрочните последици - сърдечни и белодробни заболявания или рак.

Ден след ден получаваме нови и нови здравни факти за директните вреди от замърсяването на въздуха. Още повече, че ние плащаме за мръсния въздух – с данъците, здравето и човешки животи. Колкото по-дълго чакаме да намалим това замърсяване, толкова по-високи ще са разходите за обществото. 

През септември 2021 г., въз основа на цялостен преглед на научните данни, Световната здравна организация (СЗО) публикува актуализирани насоки и препоръки за максимални концентрации на ключовите замърсители на въздуха. 

По думите на адвокат Станислав Малчев, който е изследвал стандартите за качеството на въздуха, има драстична разлика в предписанията на СЗО и настоящата нормативна база.

Пет пъти по-строги са разпоредбите на световната организация за концентрацията на фините прахови частици, от заложените в европейското законодателство. Между три и четири пъти по-високи са предписанията и за серните и азотни съединения, пояснява още Станислав Малчев.

Понастоящем Европейската комисия предлага едновременно да се намалят разрешените нива на замърсителите и да се подобри прилагането, така че целите за намаляване на замърсяването да се постигат по-често на практика.  

Замърсяването на въздуха засяга всички ни още от пренаталения период и крие потенциални последици за здравето през целия ни живот, посочва доц. Елис Исмаил от АГ болница Варна, която обслужва цяла Североизточна България.

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс допълва: 

Това е голяма стъпка за здравето на гражданите, за средата ни, устойчивото ѝ развитие и икономиката, и разбира се за европейската зелена сделка. Тази ЕК има големи амбиции за нулеви въглеродни емисии като част от зелената сделка и вече сме готови да предложим половината от действията в тази насока.

Това са много животи, които можем да спасим, защото чистият въздух не е лукс, той е основно човешко право. 

Определянето на междинни стандарти на ЕС за качество на въздуха до 2030 г., че хората, страдащи от влошаване на здравето в резултат на замърсяването навъздуха, имат право на обезщетение в случай на нарушение на правилата на ЕС за качеството на въздуха. Те също така ще имат право да бъдат представлявани от неправителствена организация чрез колективни искове за обезщетение за вреди. 

Автор: Доротея Николова

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с „е-Burgas“.

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Равносметка след Европейската година на младежта Социална Европа – какво прави ЕП за облекчаване на инфлацията при работещите Евродепутатите призовават за защита на най-уязвимите европейски домакинства и предприятия от високите цени на енергията Gen Z - Поколението Z или нуждаем ли се от регулации на изкуствения интелект Климатичните промени и неравенствата Поколението Z и дигитално родените медии Въпреки препоръката на ЕК - съпротивата срещу разширяването на Шенгенското пространство расте
Тагове
Евранет екология
Коментари

Още от последните новини