Gen Z - Поколението Z или нуждаем ли се от регулации на изкуствения интелект

Gen Z - Поколението Z или нуждаем ли се от регулации на изкуствения интелект - E-Burgas.com
freepik.com

Учените твърдят, че изкуственият интелект може да бъде определен като  способността на машините да учат, да анализират, да правят планове, но приемаме с известни уговорки идеята, че машините могат да творят.  И тук е ключовият момент – идеята, че творчеството е онази единствена територия, която принадлежи само на хората. Какво мислят младите хора и дали на тях изкуственият интелект им звучи чуждо? Страхуват ли се от него, смятат ли, че трябва да има регулации и чувстват ли се сигурни като артисти?  

Защото както казва акад. Чавдар Руменин от Института по роботика при Българската академия на науките, „изкуственият интелект със своите самообучаващи се алгоритми може да реши много задачи, а т.нар. супекомпютри решават големи проблеми, но да сте чули някой компютър да ви е дал някаква революционна идея или да е открил ново явление?“

Чуйте по темата акад. Чавдар Руменин от БАН, евродепутатът Ева Майдел, Блаж Зупан от Лабораторията по биоинформатика към Люблянския факултет по компютърни науки и информатика в Словения, както и млади хора, които се занимават с фотография, кино и рисуване. 

Автор: Оля Стоянова

Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с „e-Burgas“.

 

Свързани статии
Равносметка след Европейската година на младежта Социална Европа – какво прави ЕП за облекчаване на инфлацията при работещите Евродепутатите призовават за защита на най-уязвимите европейски домакинства и предприятия от високите цени на енергията Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Поколението Z и дигитално родените медии Въпреки препоръката на ЕК - съпротивата срещу разширяването на Шенгенското пространство расте Водните ресурси в борбата с климатичните промени Какво представлява несигурността на работното място и какви са последствията от нея? Да си или не си 5G – не питат вече дигиталните поколения!
Тагове
Евранет
Коментари

Още от последните новини