Въпреки препоръката на ЕК - съпротивата срещу разширяването на Шенгенското пространство расте

Въпреки препоръката на ЕК - съпротивата срещу разширяването на Шенгенското пространство расте - E-Burgas.com

Европейската комисия призова Съвета на ЕС да подкрепи пълноправното членство на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Еврокомисия потвърди готовността на трите страни за влизане в Шенген. Оценката беше представена от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, която обобщи: "Чакането беше много дълго, очакванията са големи."

"България, Румъния и Хърватия са готови да се присъединят към Шенген, а Европейският съюз е готов да ги приеме. Очаквам страните членки да вземат това важно, историческо положително решение, момент на върховна гордост за гражданите на тези страни и най-важното - решение в интерес на всички нас. Крайно време е да кажем "добре дошли". Шенген е Европа. Тези три страни членки заслужават да се чувстват пълноценни европейци", заяви Илва Йохансон. Комисията настоява, че разширяването на Шенген ще повиши сигурността с допълнителна защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество. Според оценката премахването на граничните проверки ще спести време и ще улесни хората и бизнеса. Становището на Еврокомисията за България е, че страната е въвела добро управление на границите с ефективно наблюдение и систематични гранични проверки.

Все още обаче остава неясно, дали на 8 декември министрите на вътрешните работи и на правосъдието от 27-те страни членки на ЕС ще гласуват по въпроса за пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Наскоро Европейският парламент подкрепи приемането на трите държави в Шенген и призова за решение до края на годината.

Но съпротивата срещу разширяването на зоната без граничен контрол не само не е сломена, а дори се разраства. "През изминалите години видяхме, че външните граници на ЕС не се пазят добре. Трябва да изчакаме, преди да приемаме нови страни членки на Шенгенското пространство", смята френската евродепутатка Патриция Шаньон от партията на Марин Льо Пен и член на Групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент.

Както е известно, Нидерландия остава против приемането на България и Румъния - парламентът прие в края на октомври резолюция, в която се казва, че са необходими допълнителни проверки относно върховенството на закона, намаляването на корупцията и организираната престъпност в двете страни. Евродепутатът от Нидерландия Софи инт Велт коментира, че това е сериозна пречка за подкрепата на Нидерландия. А премиерът Марк Рюте, който оглавява сложна коалиция, намекна, че ключова роля играят корупцията и върховенството на закона.

Българските евродепутати от всички политически групи отправиха призив към Нидерландия България и Румъния да не стават заложници на една държава за присъединяването им към Шенген. "11-годишното безпрецедентно и лишено от всякакво основание блокиране на присъединяването на двете страни от Съвета на ЕС и специално от Нидерландия, трябва да бъде прекратено. Решенията не трябва да зависят от националния дневен ред на една или друга страна-членка", се казва в писмото. Ден преди това Европейският парламент гласува резолюция в подкрепа на присъединяването на Хърватия към пространството за свободно движение. Във връзка със сигналите за отблъскване по хърватските граници обаче, членовете на Европарламента настояват Комисията да оцени управлението по външните граници на страната и зачитането на основните права, в т.ч. и чрез посещения на място. 

И докато фокусът беше насочен към Нидерландия и негативното отношение на Кралството към разширяване на Шенгенското пространство, Австрия се обяви срещу приемането на България, Румъния и Хърватия. Пред вестник "Курир" министърът на вътрешните работи Герхард Карнер заяви, че моментът е "много неподходящ" да отпада граничният контрол. Причина за съпротивата на Австрия е новата бежанска вълна. "Тази система не работи. Пак ще припомня - заловихме 100 хиляди нелегални мигранти, а Австрия не е на външната граница на ЕС. От тях 75 хиляди не са регистрирани като преминали външната граница на съюза. След като системата не работи, не мога да подкрепя разширяването й", категоричен е австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер. Решението можеше да се очаква - Австрия върна контрола по границите с шенгенските държави Унгария и Словения, а растящият брой нелегални мигранти, които пристигат в алпийската република, се превърна в основна вътрешнополитическа тема.
 

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с „E-Burgas“.

Свързани статии
Равносметка след Европейската година на младежта Социална Европа – какво прави ЕП за облекчаване на инфлацията при работещите Евродепутатите призовават за защита на най-уязвимите европейски домакинства и предприятия от високите цени на енергията Gen Z - Поколението Z или нуждаем ли се от регулации на изкуствения интелект Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Поколението Z и дигитално родените медии Водните ресурси в борбата с климатичните промени Какво представлява несигурността на работното място и какви са последствията от нея? Да си или не си 5G – не питат вече дигиталните поколения!
Тагове
Евранет
Коментари

Още от последните новини