Евродепутатите призовават за защита на най-уязвимите европейски домакинства и предприятия от високите цени на енергията

Евродепутатите призовават за защита на най-уязвимите европейски домакинства и предприятия от високите цени на енергията - E-Burgas.com
reenergizeco.com

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха по "пътна карта" за спиране поскъпването на енергията. В помощ на уязвимите домакинства и малките и средни предприятия ще бъдат предоставени до 40 млрд.евро от средствата, които все още са налични от предишния 7-годишен бюджетен период на Евросъюза.

Никога досега европейците не са били изправени пред такъв скок в цените и криза в доставките, каквито провокира военният конфликт между Русия и Украйна. Непрекъснато нарастващите сметки на прага на предстоящите студени месеци провокират страховете и на домакинствата, и на бизнеса:

„Ние сме обречени на студ. Страх ме е да прекарам зимата на студено, в една стая.

Нали трябва пак да се подсигуриш да си на топло поне най-студеното кога е.

Тази година, и може би следващите една-две години ще са катастрофални не само за нас, за Европа, въобще.“

Притесненията на европейските граждани от трибуната на Европейския парламент сподели и заместник-председателят на Групата на Европейската народна партия Естер дьо Ланг, но увери, че Европейският съюз ще се погрижи за своите жители:

„Зимата ще бъде много сурова и ние трябва да гарантираме зима на солидарността в ЕС. Тези, които печелят трябва да помогнат на тези, които губят, и които страдат. Държавите-членки трябва да гарантират сигурността на доставките. Солидарността и отговорността трябва да вървят ръка за ръка.“ 

Така евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия за преразпределяне на печалбите на енергийните компании към крайните потребители. Мохамед Шахим - съавтор на Резолюцията за енергийните цени:

„Апелираме за таван на цените на енергетиката. Не може да искаме от хората да живеят още по-пестеливо, да намалим още повече термостата, дори да намалят времето за вземане на душ, без да поискаме от дружествата, които извличат полза от тази криза, също да платят за нея“.

А председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен поиска и налагане таван на цените на природния газ, от който се произвежда електроенергия. По думите й, тази мярка е залегнала в пътната карта за овладяване на високите цени на горивата:

„Нашият пазар на ток е изграден така, че високите цени на газа определят и цените на електричеството. Сега трябва да ограничим това инфлационно влияние на газа върху тока навсякъде в Европа. Затова сме готови да обсъдим таван върху цените на газа, от който се произвежда ток. Този таван ще бъде първата стъпка към структурната и цялостната реформа на нашия пазар на електричество“.

Предвижда се и доброволно съвместно закупуване на газ между страните-членки, като те ще бъдат задължени да напълнят най-малко 15 на сто от националните си запаси за следващата зима. Пълноценно трябва да бъде използвана и енергийната платформа на Европейския съюз, която е отворена и за Западните Балкани.

По повод индекса за ценообразуване на газа, т.нар. TTF, фон дер Лайен посочи:

„Знаем, че TTF отразява предимно газа по тръби. Тъй като виждаме, че пазарът се пренасочва и в него навлиза все повече втечнен газ, то той вече не отразява истинското положение там. Затова ще развием допълнителен нов индекс, който ще взема предвид по-добре ситуацията с цените на втечнения газ. Междувременно, ще създадем и корекционен пазарен механизъм именно, за да ограничим случаите на прекомерно високи цени на газа“.

Съвместните покупки на газ на страните-членки, както и ускоряване на новата основа за ценообразуване на втечнения природен газ до март догодина, са новите предложения на Европейската комисия. Европейските лидери настояват и за проучване на възможностите за налагане на временен динамичен ценови коридор за сделките с природен газ като част от мерките, с които да се овладее поскъпването, обяви председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел.

„Има силна решимост, която се споделя единодушно. В писмените заключения да действаме заедно като европейци за постигане на три цели – намаляване на цените, гарантиране сигурността на доставките и да продължим да работим за намаляване на потреблението“.
По време на извънреден енергиен съвет, европейските енергийни министри подкрепиха въвеждането на динамичен ценови таван за тока и газа, който да ограничи скока на цените при паника на пазарите. Министрите се договориха и за съвместни поръчки на газ от надеждни партньори по цял свят веднага след приключването на отоплителния сезон.

Автор: Наталия Ганчовска

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с e-Burgas.com

Свързани статии
Равносметка след Европейската година на младежта Социална Европа – какво прави ЕП за облекчаване на инфлацията при работещите Gen Z - Поколението Z или нуждаем ли се от регулации на изкуствения интелект Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Поколението Z и дигитално родените медии Въпреки препоръката на ЕК - съпротивата срещу разширяването на Шенгенското пространство расте Водните ресурси в борбата с климатичните промени Какво представлява несигурността на работното място и какви са последствията от нея? Да си или не си 5G – не питат вече дигиталните поколения!
Тагове
Евранет
Коментари