Социална Европа – какво прави ЕП за облекчаване на инфлацията при работещите

Социална Европа – какво прави ЕП за облекчаване на инфлацията при работещите - E-Burgas.com

емповете на инфлацията в различните страни се колебаят между 5% и 20%. Това се дължи, както на състоянието на собствените икономики след пандемията, така и на различните подходи на държавите към повишаващите се цени. По данни на Евростат в България 1/4 от населението живее под линията на бедността, като 70% от доходите си, хората дават за храна, каза евродепутатът Атидже Алиева - Вели, като посочи мерки за справяне с обедняването на европейците:

„От придобиването на умения и знания, през минималните работни заплати, защото в България са най-ниските, до дългосрочни стратегии. Но на европейско ниво на този етап не виждаме нужда от коренна промяна на посоката, т.е. ние надграждаме предишните предложения.
За периода 2021-2027 г. Европейският социален фонд „Плюс“ е предвидил 101 милиарда и 200 милиона евро за увеличаване на заетостта, повишаване на квалификацията, за образование и социална закрила. България ще получи 4 млрд. лв. до 2027 г. по Европейския социален фонд плюс.

Друг инструмент за подпомагане на работещите бедни е директивата за минималните работни заплати. Атидже Алиева-Вели коментира, че критериите, които са заложени са достатъчно широки, за да отговорят на очакванията на всички държави-членки.

Въвеждането на цифров европейски паспорт за социална сигурност също ще улесни работещите. Чрез него ще се опрости преносимостта на социалноосигурителните права на мобилните работници и ще се даде възможност данните да бъдат проверявани в реално време.

Aвтор: Илияна Типова

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с e-Burgas.com

Свързани статии
Равносметка след Европейската година на младежта Евродепутатите призовават за защита на най-уязвимите европейски домакинства и предприятия от високите цени на енергията Gen Z - Поколението Z или нуждаем ли се от регулации на изкуствения интелект Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Поколението Z и дигитално родените медии Въпреки препоръката на ЕК - съпротивата срещу разширяването на Шенгенското пространство расте Водните ресурси в борбата с климатичните промени Какво представлява несигурността на работното място и какви са последствията от нея? Да си или не си 5G – не питат вече дигиталните поколения!
Тагове
Евранет
Коментари

Още от последните новини