Какво представлява несигурността на работното място и какви са последствията от нея?

Какво представлява несигурността на работното място и какви са последствията от нея? - E-Burgas.com
freepik.com

В новия епизод на подкаста „Поколението Z“ разглеждаме какво представлява несигурността на работното място и какви са последствията от нея.

Какво могат да направят младите хора, които сега започват работа, за да се чувстват сигурни на работното си място? Какви са основните проблеми от гледна точка на работниците и служителите и от гледна точка на работодателите? Какви са опасностите или последствията от това един млад човек да не желае да се развива в определена област? Как се променя светът от социална гледна точка и как това се отразява на младите хора, които сега започват работа? Какъв е приносът на трудещия се човек, когато не е здравно и пенсионно осигурен и какви са последиците от това? Какви са процесите, които подкопават социалната стабилност?

На тези въпроси отговарят събеседниците ни: доц. д-р Андрей Александров, юрист, и д-р Вероника Димитрова, социолог и преподавател в Софийския университет. Звучат и гласовете на млади хора, които споделят представите за бъдещето си.

Доц. д-р Андрей Александров споделя: “Преди няколко години в Кодекса на труда се въведоха специални правила за трудов договор за обучение, бившият трудов договор за ученичество и трудов договор за стажуване. Именно това беше идеята да се спре експлоатацията на труда на младите хора, като им се възлагат задачи, които нямат общо с тяхната професионална квалификация или са безперспективни от гледна точка на професионалното им развитие. Идеята беше тъкмо тези форми на заетост да се облекат в трудово правоотношение, за да може лицето, което полага такъв труд, да е защитен от трудовото законодателство.“

Д-р Вероника Димитрова коментира, че процесите на глобализация довеждат до несигурност на работното място. Цитира социоложката Саския Сасен, която говори за това как се трансформира самият труд. Подчертава, че ако икономиката е ограничена от гледна точка на предлагането на работа, това вече не е избор, а е структура на самата икономика.

Съветът на Андрей Александров към младите е: “От професионална гледна точка бих казал, че когато човек няма достатъчно опит е добре да се допитва и да се консултира. Достатъчно много и лесно може да бъде намерена информация. Да се чете внимателно това, което се подписва, договорите които се предлагат. И да не се съгласяват, по възможност, на предложения от типа - осигуряване върху минимална работна заплата с реален доход значително по-висок. И въобще всякакви други опити за манипулиране и заобикаляне на правилата на трудовото и на осигурителното законодателство.“

Автор: Радослав Чичев

Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с “e-Burgas”.

Свързани статии
Равносметка след Европейската година на младежта Социална Европа – какво прави ЕП за облекчаване на инфлацията при работещите Евродепутатите призовават за защита на най-уязвимите европейски домакинства и предприятия от високите цени на енергията Gen Z - Поколението Z или нуждаем ли се от регулации на изкуствения интелект Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Поколението Z и дигитално родените медии Въпреки препоръката на ЕК - съпротивата срещу разширяването на Шенгенското пространство расте Водните ресурси в борбата с климатичните промени Да си или не си 5G – не питат вече дигиталните поколения!
Тагове
Евранет
Коментари

Още от последните новини