Представиха нов стратегически суперпроект в Созопол (Снимки)

Представиха нов стратегически суперпроект в Созопол (Снимки) - E-Burgas.com

На обществено обсъждане, проведено в читалището в Созопол, бе представен Проект „Съвременен разказ на отминали времена в античния град Аполония, основа за развитие на иновативна туристическа индустрия в югоизточен планов регион“, който се определя като стратегически за града. Срещата откри кметът Тихомир Янакиев, след което представи участниците в разработката - екипа от проектанти, част от които са главният архитект на общината Радост Георгиева, театралният режисьор Тодор Димитров и инж. Анастас Кънев.

Проектът бе разглеждан веднъж в края на 2019 година, а повторно обсъждане се наложи поради промени, свързани с пренасочването на фондови средства за справяне с ковид кризата. Предвижда се стойността на проекта, разработен в съответствие с Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, да бъде в размер на 4 535 680 лв.

Обектите, които бяха включени в обсъждането са:

1. Адаптация и експониране на археологически структури и преустройство на сутерен на сграда и прилежащи подходи на читалище „Отец Паисий-1896“ и Археологически музей-Созопол в УПИ II – за читалище, музей и параклис, кв.146 по ПУП-ПР на гр. Созопол, като акцент бе поставен на експонирането на разкопки в подземията на читалището, които чрез стъклен параван да бъдат видими за посетителите на амфитеатъра.

2. Ремонт и благоустройство на Амфитеатър „Аполония“, прилежащи подходи, улици и пространства при площад „Хан Крум“ и експониране на част от Южна крепостна стена в кв. 145, 146 и 148 по ПУП-ПР на гр. Созопол, по който обект е предвижда основно подмяна на настилките и градската мебел.

3. Реконструкция на северна пешеходна алея, която е разположена в северната част на стария град и свързва разкритата църква при нос Скамни и Северна крепостна кула. В миналото тя се е ползвала за крайбрежна разходка и за достъп до скалите и мидения плаж. Планира се обособяване на панорамна алея с площадки за наблюдение. По протежение на цялата алея ще се проектира декоративен парапет и алейно осветление на стълбове.

4. Реконструкция и устойчиво развитие на Античен и християнски комплекс в УПИ XI – за озеленяване, кв.18 по ПУП-ПР на гр. Созопол, и прилежащи подходи от ул. „Кирил и Методий“ и ул. „Аполония“. Експлоатирането на артефактите през последните десет години, според проектантите, доказва неефективно експозиционно решение, а пространството е неразбираемо и не се възприема като античен жилищен комплекс с църква. Идеята е обектът там да бъде обособена още една сцена за културни мероприятия чрез оползотворяването на неизползваемите части и разполагането на седящи места върху временни разглобяеми конструкции.

5. Изграждане на открита културна атракционна зона на нос „Скамний“, реставрация, адаптация и експониране на църква от XII-XIII в., паркинг, паркоустройство и благоустройство в УПИ XIII – за художествена галерия и изложбена зала, XIV – за компл. обслуж. и трафопост, XV – за кафе-сладкарница и прилежащи площи в кв.3 по ПУП-ПР на гр. Созопол. Акцент тук е обособяване на арт-кафе и кът за отдих и почивка, тъй като това е емблематично за Созопол място, от което се открива невероятна гледка към морето.

6. Благоустрояване на площадно пространство с открит базар с временни търговски обекти и обществена тоалетна в УПИ IV, кв.147, м. Провлака – връзка между стар и нов град Созопол. Там арх. Георгиева предвижда обособяване на парк с пешеходни алеи с озеленяване, типични за морския климат. Според нея площадното пространство в момента не се използва адекватно предвид местоположението си, а нейното виждане е то да предлага места за отдих, открит пазар за плодове и зеленчуци от местни производители, както и три еднотипни малки сгради за кафене и магазини, чиято архитектура е в ансамбъл с автогара Созопол.

Именно автогарата бе последният обект, който въпреки че не е включен в обсъждания проект, бе представен на местната общност от главният архитект.

Имотът, където се предвижда да бъде изградена тя попада в местност „Провлака“ – контактната зона между нов и стар град. Бъдещата автогара ще бъде разположена в близост до Община Созопол, пристанище Созопол и се намира на равно разстояние от старата и новата част от града, което прави експлоатацията й удобна за всички жители и гости.

Сградата е разположена в източната част на парцела и е свободностояща. Автобусният терминал е проектиран в западната част на парцела, зад сградата на автогарата. В него са обособени 5 сектора, които са изцяло покрити от покривната конструкция. Предвидени са места за изчакване на открито.

В обемно-пространствено отношение сградата е двуетажна, симетрична с централен и изразителен обем, като от двете страни са разположени две по-малки крила, които помещават кафене и туристически-информационен център. Фасадните решения са в духа на старинния град и се вписват хармонично в градската среда.

След приключване на представянето на всички обекти бе дадена думата на присъстващите, част от които бяха възхитени от идеите, но друга поставиха въпроси забележки. Някои въпроси получиха отговори веднага, но други, които изискват преглед на документи и допълнително разискване, ще бъдат разгледани и взети предвид при доработване от проекта.

Галерия
Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Димитър Николов представи нови бургаски проекти пред зам.-министър Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол
Тагове
созопол проект инфраструктура
Коментари

Още от последните новини