Димитър Николов представи нови бургаски проекти пред зам.-министър

Димитър Николов представи нови бургаски проекти пред зам.-министър    - E-Burgas.com

Кметът Димитър Николов представи пред зам.-министъра на труда и социалната политика Наталия Ефремова идеите на Община Бургас за развитието и надграждането на мрежата от социални услуги за хора с различни потребности.

Двамата обсъдиха вариантите за откриването на нови социални заведения, механизмите за финансиране на тяхното изграждане и обезпечаването на дейността им.

Към настоящия момент, благодарение на изградените от Община Бургас специализирани центрове, много младежи в неравностойно положение или увреждания, както и нуждаещи се от подкрепа възрастни хора, получават необходимите грижи.

„В Бургас видяхме един иновативен проект и го развихме в цялата страна. Тук е образцовият център за предоставяне на такъв тип услуги в страната. Това е бъдещето, което бихме искали да развиваме при предоставянето на услуги от общността“, подчерта зам.-министър Ефремова по отношение на предоставянето на „Патронажна грижа“ за възрастните и хората с увреждания. Тя уточни, че с новата мярка „Грижа в дома“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027) е осигурена непрекъсваемост на услугите.

В Община Бургас ще бъде разкрит Регионален център по проект „Развитие на социалната икономика“ по Плана за възстановяване и устойчивост. В центъра ще бъдат показвани продукти на социални предприятия, ще се организират изложения и базари, но и ще се оказва подкрепа за дигитализиране услугите на социалните предприятия, така че да бъдат по-добре позиционирани на пазара. „Има доста голям брой предприятия, които не осъзнават, че работят в областта на солидарната икономика и бихме искали да ги привлечем. Темите, свързани с корпоративната социална отговорност и привличането на конвенционалния бизнес ще дадат добавена стойност за развитието на социалната икономика“, коментира Ефремова.

Димитър Николов подчерта, че един от основните приоритети на Община Бургас в момента е изграждането на детската болница, като запозна зам.-министър Ефремова с подробности за реализирането на мащабния проект.

Той допълни, че разширението на системата от социални услуги в общината е от изключително важно значение за осигуряването на добро качество на живот. В това отношение Община Бургас има разработени проекти и ще търси различни механизми за тяхното финансиране и успешно реализиране.

На срещата с Наталия Ефремова присъстваха зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Весна Балтина.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова посети Бургас, за да участва в Регионална конференция „Европа в България: Общо бъдеще“, организирана от БТА.

Свързани статии
Десет смели жени ще се борят за титлата Мисис Бургас 2024 г Претендентките за титлата Мисис Бургас 2024 г заблестяват в официалните рокли на модна къща „Тонена" Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е сред звездните треньори в "Dancing Stars" Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Затварят Летище Бургас за почти месец Ревматологията на „Бургасмед“ с безплатни прегледи от 12 до 16 февруари Бургас отново ще избира най- красива омъжена жена за 2024 г Бургазлийката Татяна Ламбова, носителка на титлата Мисис Бургас 2023 г грабна короната на международния конкурс за красота Mrs. Planet Първият Коледен бал с маски в Бургас!
Тагове
проекти бургас
Коментари

Още от последните новини