Предложение: Без "Зелена зона" през уикендите това лято и повече пари за реклама на туризма

Предложение: Без

Общинският съветник Живко Табаков предлага редица мерки за справяне с последствията от Covid-19

Намаляване на действието на „Зелената зона” в частта около Морската градина и отделяне на средства в размер на 50 хил. лева от бюджета на Община Бургас за външна, медийна и онлайн реклама. Това са част от икономическите мерки, които предлага общинският съветник от ДБГ Живко Табаков. Той е внесъл докладна записка в местния парламент, която ще бъде обсъдена на следващото заседание на 26 май.

Мерките са предложени след редица срещи с представители на местния бизнес, който е частично удовлетворен от гласуваните през месец март облекчения. 

Относно "Зелената зона" Табаков предлага тя да стане безплатна през уикендите за месеците юли и август в частта около Морската градина( ул. 24-ти пехотен черноморски полк” и паркинг „Северен плаж”). Той припомня позицията на ДБГ, според коята зоната за платено паркиране удря по малкия и средния бизнес, който иска да привлича клиенти, а развитието на малките и средните предприятия. В момента стартирането на "Зелената зона" е отложено за 2 май със заповед на кмета Димитър Николов.

Табаков предлага и да бъдат отпуснати 50 хил. лв. от бюджета на общинта, които да бъдат използвани за реклама на туризма в Бургас, която да бъде адресирана към българските туристи.Той припомня, че през последните няколко години Община Бургас предвижда средства за произвеждането на рекламни материали, които се разпространяват през туристическите информационни центрове, както и през туроператори и агенти. Според него обаче това но не и достатъчно в моментната ситуация.

"Спешното изготвяне на кризисна рекламна стратегия за ефективно рекламиране на Бургас като сигурна туристическа дестинация от отдел „Туристически политики и дейности”, както и залагането на средства в размер на 50 хил. лева. за външна, медийна и онлайн реклама, би дало известна преднина на Бургас пред останалите големи градове в страната в битката за всеки един турист. Изключително важно е тази мярка да бъде приложена сега, когато много хотели, ресторанти и туристически обекти реорганизират своите рекламни стратегии и запълват своите заетости. „Агресивното” рекламиране на община Бургас от една страна ще помогне на местния бизнес, а от друга - ще насочи българския турист да избере и предпочете именно нашия район за своята лятна почивка." мотивира се Табаков в докладната записка. 

Другите мерки, които ще бъдат обсъдени от местния парламент са: 

1. Намаляване на цените за ползване на спортни съоръжения, зали, сцени и театри за провеждането на платени спортни и културни мероприятия със 70 % до приключване на действието на извънредна обстановка;
2. Намаляване на такса битови отпадъци на заведенията за хранене и развлечения с 50 % до настъпването на промяна в заповедта на министъра на здравеопазването на РБ България, с която да им бъде позволено да работят на пълен капацитет;
3. Заплащането на такса „тротоарно право” за заведенията за хранене и развлечения да се изчислява на база квадратура брой разположени маси за месеците май, юни, юли, август и септември, а не както досега - на квадратен метър за цяла заета площ;
4. Намаляване на наемите за РИЕ на 50 % за периода след изтичане на извънредната обстановка до 31 октомври 2020 г.; 
5. Подновяване на изтичащите разрешителни за РИЕ – без авансови вноски, да бъде преустановено действието на чл. 33, ал. 2, т. 1 от Наредбата, за период от една година след извънредната обстановка.

 

 

Свързани статии
Търсим всевъзможни начини за облекчено влизане на туристи Туристическият бранш очаква от началото на май да започнат груповите пътувания Северното Черноморие посреща първи туристи по Великден Великден - тест за туризма по Черноморието Министерството на туризма дава още 8,8 млн.лв. на туроператори Прогрес в Созопол, общината се побратими с турския Визе 85 хиляди полски туристи посетили България по време на пандемията Увеличават обхвата на синята зона в Бургас, ето къде ще бъде платено паркирането Марияна Николова подпомага екскурзоводите с обществени поръчки Марияна Николова апелира за ваксини в туризма
Тагове
Живко Табаков Летен сезон 2020 Зелена зона платено паркиране туризъм
Коментари

Още от последните новини