Предложение: Без "Зелена зона" през уикендите това лято и повече пари за реклама на туризма

Предложение: Без

Общинският съветник Живко Табаков предлага редица мерки за справяне с последствията от Covid-19

Намаляване на действието на „Зелената зона” в частта около Морската градина и отделяне на средства в размер на 50 хил. лева от бюджета на Община Бургас за външна, медийна и онлайн реклама. Това са част от икономическите мерки, които предлага общинският съветник от ДБГ Живко Табаков. Той е внесъл докладна записка в местния парламент, която ще бъде обсъдена на следващото заседание на 26 май.

Мерките са предложени след редица срещи с представители на местния бизнес, който е частично удовлетворен от гласуваните през месец март облекчения. 

Относно "Зелената зона" Табаков предлага тя да стане безплатна през уикендите за месеците юли и август в частта около Морската градина( ул. 24-ти пехотен черноморски полк” и паркинг „Северен плаж”). Той припомня позицията на ДБГ, според коята зоната за платено паркиране удря по малкия и средния бизнес, който иска да привлича клиенти, а развитието на малките и средните предприятия. В момента стартирането на "Зелената зона" е отложено за 2 май със заповед на кмета Димитър Николов.

Табаков предлага и да бъдат отпуснати 50 хил. лв. от бюджета на общинта, които да бъдат използвани за реклама на туризма в Бургас, която да бъде адресирана към българските туристи.Той припомня, че през последните няколко години Община Бургас предвижда средства за произвеждането на рекламни материали, които се разпространяват през туристическите информационни центрове, както и през туроператори и агенти. Според него обаче това но не и достатъчно в моментната ситуация.

"Спешното изготвяне на кризисна рекламна стратегия за ефективно рекламиране на Бургас като сигурна туристическа дестинация от отдел „Туристически политики и дейности”, както и залагането на средства в размер на 50 хил. лева. за външна, медийна и онлайн реклама, би дало известна преднина на Бургас пред останалите големи градове в страната в битката за всеки един турист. Изключително важно е тази мярка да бъде приложена сега, когато много хотели, ресторанти и туристически обекти реорганизират своите рекламни стратегии и запълват своите заетости. „Агресивното” рекламиране на община Бургас от една страна ще помогне на местния бизнес, а от друга - ще насочи българския турист да избере и предпочете именно нашия район за своята лятна почивка." мотивира се Табаков в докладната записка. 

Другите мерки, които ще бъдат обсъдени от местния парламент са: 

1. Намаляване на цените за ползване на спортни съоръжения, зали, сцени и театри за провеждането на платени спортни и културни мероприятия със 70 % до приключване на действието на извънредна обстановка;
2. Намаляване на такса битови отпадъци на заведенията за хранене и развлечения с 50 % до настъпването на промяна в заповедта на министъра на здравеопазването на РБ България, с която да им бъде позволено да работят на пълен капацитет;
3. Заплащането на такса „тротоарно право” за заведенията за хранене и развлечения да се изчислява на база квадратура брой разположени маси за месеците май, юни, юли, август и септември, а не както досега - на квадратен метър за цяла заета площ;
4. Намаляване на наемите за РИЕ на 50 % за периода след изтичане на извънредната обстановка до 31 октомври 2020 г.; 
5. Подновяване на изтичащите разрешителни за РИЕ – без авансови вноски, да бъде преустановено действието на чл. 33, ал. 2, т. 1 от Наредбата, за период от една година след извънредната обстановка.

 

 

Свързани статии
Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Туристически информационен център – Поморие получи отличие за принос в развитието на туризма Илин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор е Ръстът с 50% в туризма не донесъл печалби Синята и зелена зона в Бургас вече могат да се плащат и по вайбър Гърция чупи рекорди с по милион туристи на седмица Експерт: Почивката на нашето море е скъпа и ще става още по-скъпа Туристическият бранш в Поморие: Липсата на спасители пак ще е сериозен проблем Австрийска делегация се запозна с проблемите на бургаския туризъм и бежанците
Тагове
Живко Табаков Летен сезон 2020 Зелена зона платено паркиране туризъм
Коментари

Още от последните новини