Туристическият бранш в Поморие: Липсата на спасители пак ще е сериозен проблем

Туристическият бранш в Поморие: Липсата на спасители пак ще е сериозен проблем  - E-Burgas.com

Преди по-малко от месец, на 12.05.2022 г., кметът Иван Алексиев се срещна с местния туристически бранш, за да обсъди актуалната ситуация в сектора и подготовката за предстоящия летен сезон. Тогава бе заявено и желанието на хората да разговарят по темите и с експерти от ресорното министерство.

Вчера в залата на ГХГ „Дечко Стоев” в Поморие се проведе още една среща, като този път на нея присъстваха представители на Министерството на туризма: Владимир Димитров – директор дирекция „Концесиониране, наемна  и регулаторна дейност в туризма”, Магдалена Зашева – гл. експерт към дирекцията и Венелина Червенкова – началник отдел. Очакваше се на дискусията да бъде и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, но по-рано стана ясно, че присъствието ѝ е възпрепятствано поради извънредно заседание.

Бяха поставени въпроси относно концесионерите, наемателите и охраняването на морските плажове. Липсата на достатъчно спасителни постове за поредна година се оказва сериозен проблем, както за бизнеса, така и за плажуващите. Сред изложените наболели теми бяха: липсата на кадри в сферата, необходимостта от туристическа полиция и недостатъчният ведомствен контрол върху туристическите услуги.

Много от въпросите останаха отворени обаче. Като причина за това Венелина Червенкова посочи зависимостта на туризма от решенията на други ведомства: „Законодателят ни е дал определени компетентности. Например ние сами не можем да създадем туристическа полиция. По подобен начин стои и въпросът с кадрите”. Тя добави още, че е добре на подобни срещи да присъстват и представители на други ресорни ведомства, тъй като очакванията са насочени към Министерството на туризма, но много от решенията зависят от МРРБ, МОН, МОСВ и МК.

„Необходима е по-добра комуникация и взаимодействие между държавните структури. Ние като местна власт сме проводник на исканията на местния туристически бранш. Резултати обаче може да постигнем само заедно. Туризмът трябва да заеме нужното място като политика в тази държава, защото имаме потенциал и възможности”, сподели кметът Иван Алексиев.

Областният управител на Бургас Стойко Танков също се включи в дискусията, като изрази мнение, че е добре да се дадат повече правомощия на местната власт и да се създадат работещи модели, вместо да се мисли за всеки конкретен проблем поотделно.

„Смятам, че трябва да се даде по-голяма свобода на действие на областните управи и на общинската власт, за да може при възникване на проблем да се реагира в спешен порядък. Да, повечето правомощия са свързани и с повече отговорности, но вярвам, че само така ще се постигне по-висока ефективност и ще се избегнат сегашните тромави процедури. До определена степен контролните функции трябва да бъдат вменени на общините. Общината няма да присвои плажовете, но ще може да ги контролира и стопанисва. Абсурдно е гостите на града да се обръщат към нас, а ние да ги препращаме към държавата” – коментира кметът Алексиев.

В хода на дискусията бе повдигнат и въпросът за рекламата на българското Черноморие и на страната ни като цяло. Местните специалисти в бранша споделиха мнението си, че има остра необходимост от повече и по-добро популяризиране на България като туристическа дестинация. По думите на експертите в ресорното министерство – от есента на м.г. по голям брой от световните канали се излъчват клипове на страната ни, в които тя се рекламира като целогодишна, безопасна и сигурна дестинация.

На срещата присъстваха също председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, екип на дирекция „Приходи, местни данъци и туризъм”, представители на РУ Полиция – Поморие и на Летище Бургас, председателят на Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове Симеон Цветков.

Свързани статии
Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци Община Поморие получи „зелен сертификат“ за своя екоинициатива Pavell & Venci Venc идват за паленето на коледните светлини в Поморие Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас
Тагове
поморие туризъм
Коментари

Още от последните новини