Ръстът с 50% в туризма не донесъл печалби

Ръстът с 50% в туризма не донесъл печалби  - E-Burgas.com

Спрямо 2019-та година имаме 19% спад в туризма, а спрямо 2021-ва сме на 50% ръст. Данните посочи служебният министър на туризма Илин Димитров по NOVA. Той обаче уточни: "По-висок брой туристи не значи по-добри печалби". И обясни това със скока на цените, който изяжда печалбите.

Към момента спрямо миналата година запазваме броя български туристи, но са регистрирани 3,5 милиона пътувания на българи извън страната, главно в Турция и Гърция.

Според Илин Димитров България трябва много повече и за много повече пари да се рекламира пред света. „Нашият облик пред света е 2 стотни от процента БВП. Аз бих гонил 1 % от БВП, за да можем да изградим един добър имидж на страната ни и една чудесна маркетингова стратегия, защото това продава - как изглежда страната навън".

Като посочи, че за туризма е важно да се говори положително, каза: "България е място, което трябва да акцентира върху 6,7 ключови думи - чистота, природа, слънце, море, СПА, винен, културен туризъм. Искаме всички протоколни подаръци да бъдат уеднаквени и да представяме българско вино с хубави етикети, представящи нашата история. И подаръци, които също представят историята и културата ни".

Ето защо в приоритетите на министъра е да се работи по създаване на бранд "България". "Бранд "България" и начинът, по който говорим, показва на света какво предлагаме. Не можем да си позволим да нямаме бранд, а ние нямаме", категоричен е той.

Димитров съобщи още, че българите може да си почиват с ваучерите за храна, а идеята е това да е първа стъпка към обособяване на специални ваучери за туризъм.

На въпрос за парите към хотелиерите, приютили украинските бежанци, министърът съобщи, че до края на тази седмица ще се изчистят 99% от забавените плащания в първата част на програмата, а ще ги преведат следващата. Отново тази седмица трябва да се реши и как ще продължи програмата.

Свързани статии
Народни методи за намаляване на болките в кръста Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас 17-годишен спортист от Руската гимназия спаси кръста в Бургас (Снимки) Затварят още едно кръстовище в центъра заради ВиК ремонтите Монтират камери на бургаско кръстовище, движението в събота ще е затруднено Затварят поредно кръстовище в Бургас заради ВиК ремонти Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Туристически информационен център – Поморие получи отличие за принос в развитието на туризма Илин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор е Гърция чупи рекорди с по милион туристи на седмица
Тагове
туризъм ръст
Коментари

Още от последните новини