Поморие отново е столица на православието

Поморие отново е столица на православието - E-Burgas.com

Стотици жители и гости от страната и чужбина се стекоха в центъра на Поморие вчера, за да посрещнат иконата „Св. Богородица – Достойно есть“, пристигнала по повод XVIII Международен фестивал на православната музика, носещ нейното име.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев получи разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, за това  иконата да напусне пределите на храм „Св. Александър Невски“ в столицата и да бъде транспортирана до поморийската църква „Свето Рождество Богородично”. Тук чудотворният лик на Божията майка ще бъде изложен и днес, след което иконата ще бъде пренесена за поклонение в манастир „Св. Георги Победоносец“ за периода от 5 до 7 юни.

Тази година е 18-то издание на православния форум и в него участие ще вземат 23 певчески състава – хорове и ансамбли от пет държави: България, Сърбия, Северна Македония, Румъния и Молдова. По традиция събитието започна с литийно шествие и водосвет, отслужен  oт Н.В.Пр. Старозагорски митрополит Киприан и Н.Пр. Агатополски епископ Иеротей в съслужие с духовници от страната и гости на фестивала.

 

Свързани статии
В Поморие ударно полагат маркировка и през уикенда Продължава кампанията за Петя от Поморие – жената има спешна нужда от подкрепа Бележит творец предизвика фурор на изложбата си в Поморие (Снимки) Съдът отхвърли протеста на прокуратурата срещу болницата в Поморие Туристическият бранш в Поморие: Липсата на спасители пак ще е сериозен проблем Започва реализацията на генералния план на движението в Поморие Обсъждат създаването на пешеходна зона в Поморие, канят живущите на "Крайезерна" на среща И Поморие започва битката с комарите Община Поморие обсъжда с гражданите необходимостта от поемане дългосрочен дълг Поморие в готовност за летния сезон, очаква първите туристи
Тагове
поморие икона
Коментари

Още от последните новини