Обсъждат създаването на дирекция за правата на пациентите

Обсъждат създаването на дирекция за правата на пациентите - E-Burgas.com

Създаване към Министерството на здравеопазването на дирекция за правата на пациентите обсъдиха министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на пациентски организации. На срещата присъстваха представители на Националната пациентска организация, пациентска организация „Заедно с теб“, Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Националния алианс на хората с редки болести, сдружение „Ретина България“, Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Българската асоциация за закрила на пациентите, асоциация „Диабет“, Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания, сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“, Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. До дни на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикуван за обществено обсъждане проект на устройствен правилник на институцията.

По думите на д-р Кацаров дирекцията ще бъде ангажирана с това да предлага, провежда и анализира политиките по отношение правата на пациентите. На структурата ще се разчита и за експертна работа по нормативната и поднормативната уредба, касаеща сектор „Здравеопазване“. От пациентските организации предложиха бъдещата дирекция да се занимава и с медиация при възникнали спорове между засегнатите страни в сектора. В рамките на срещата акцент беше поставен и върху темата за навременната обратна връзка по постъпили в министерството пациентски сигнали.

Свързани статии
Граждански оргазнизации искат среща с Кацаров преди началото на учебната годинаСтойчо Кацаров: Новите мерки може да са от следващата седмицаПродължава изслушването на Рашков, този път и КацаровУтвърдихме образец на цифров сертификат за преболедуване на COVID-19От 1 юни ще се издават само електронни рецептиБолницата в Айтос пред колапс, препълнена е с ковид пациентиУвеличават ковид леглата в Бургас от понеделникДиректорът на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски: Натискът на болни от ковид не намаляваОнколози започнаха да лекуват пациенти с COVID-19 в Бургас
Тагове
пациенти стойчо кацаров
Коментари

Още от последните новини