Коронавирусът остави над 50 хиляди българи без личен лекар

Коронавирусът остави над 50 хиляди българи без личен лекар - E-Burgas.com

Общопрактикуващите медици имат лимит от 2500 пациенти, а има такива и с 4700

Над 50 000 българи са загубили личния си лекар по различни причини, една от тях е COVID-19. Поли Пантева от "Телеграф" споделя, че това число е приблизително, защото няма конкретни данни.

"Няма организация, която да разполага с такъв регистър. В БЛС имат списък, който не е изчерпателен. Оказа се, че математикът Петър Велков има най-подробни записки", разкри тя. И допълни, че пандемията оставя и своя косвен отпечатък върху общопрактикуващите лекари. "Немалка част са се пенсионирали, натрупали са умора и са свили практиките си. Никой обаче не е длъжен да уведоми пациентите, че личния им лекар вече го няма - дали защо се е пенсионирал, починал или прекратил договора си с НЗОК", обясни Пантева.

По думите й още преди COVID да дойде средната възраст на джипитата е 60 години, а 1/3 от тях работят в пенсионна възраст и могат да прекратят практиката си във всеки един момент. "Младите хора от своя страна имат сериозни пречки да работят това заради Наредба, която гласи, че трябва да преминат обучение при общопрактикуващ лекар, но не всеки може да го направи, защото за целта трябва да е разкрил обучителна практика. Личните лекари имат лимит от 2500 пациенти, ако го надвишат, трябва да наемат нов. Част от починалите лични лекари са обслужвали по 10 села, а сега тя нямат здравна грижа. Един от тях е обслужвал 4700 пациенти", сподели журналистът. И допълва, че прогнозите сочат, че вълната от Омикрон ще падне точно върху джипитата.

Свързани статии
Водещи педиатри от цялата страна идват на конференция в БургасОбщина Бургас търси да назначи училищни лекариЕто кои са отличените от кмета медицински специалисти в Бургас (Снимки)БЛС: Личните лекари са намалели наполовина през последните 20 годиниПламен Таушанов: У нас има свръх хоспитализация, затова е настискът върху здравната системаСтудентите в България се увеличават, масово искат да стават учители и лекари Все още не изписват безплатни ковид лекарстваОтличиха най-добрите бургаски лекари (Снимки)Лекари искат пълен локдаун: Изнемогваме, хора умират в линейкитеНиколов вдигна заплатите на медиците в общинксото здравеопазване
Тагове
лекари джипи пациенти
Коментари

Още от последните новини