Граждански оргазнизации искат среща с Кацаров преди началото на учебната година

Граждански оргазнизации искат среща с Кацаров преди началото на учебната година - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Граждански организации настояват за среща със здравното министерство относно безопасното начало на учебната година. Едно от исканията на Националната мрежа за децата е осигуряването на нов вид безплатни Covid тестове за учениците, информира БНР.

Заради случаите на заразяване с коронавирус у нас, може и да не се стигне до присъствено обучение за учениците, опасяват се от Националната мрежа за децата. Те вече са отправили искания към Здравното министерство.

"По всички възможни начини да се осигури както допълнителен персонал, така и допълнителна подкрепа към децата, така и хигиенни материали, така и по-щадящи тестове за деца със слюнка - има такава практика от чужбина, която да позволява бързо да се отделят деца, които евентуално са заразени и съответно останалите да могат да продължат обучението си",  казва Пламена Николова от Мрежата за децата.

Тестовете, които предлагат за учениците, все още не са одобрени за употреба у нас. Освен това, за тях няма и пари.

"Изпратили сме покана - искане за среща със здравния министър. Относно тестовете, ще искаме от Министерството тяхното становище за тяхната ефективност, за възможността да се внесат. Има и процедури по това. Има нужда и от финансиране за тяхното закупуване", допълни Николова.

Още в сряда Министерството на образованието предложи няколко възможности за работата на училищата и детските градини в рамките на пандемията.

Според плана, детските градини ще затворят последни, ако заболеваемостта е над 500 на 100 000 души, но с условието персоналът и родителите на посещаващите деца да са ваксинирани или преболедували.

"Нашите най-искрени очаквания са учебната година да започне присъствено и да продължи така. Поне дават заявката, че училищата ще бъдат затваряни последни и ще бъдат отваряни първи, както и че ще може да се избере един по-локален подход, в който и директорите ще имат думата", каза тя.

Училищата също ще преминат онлайн при толкова висока заболеваемост. Последни ще бъдат наложени ограничения за учениците до 4-ти клас.

Свързани статии
Експерти от четири министерства се събраха на среща в Бургас Поредна среща на туристическия бранш с поредните министри Бургас бе домакин на среща на председателите на Общински съвети в Югоизточна България Стойчо Кацаров: Омикрон едва ли ще ни прескочи, не се налагат допълнителни мерки Стойчо Кацаров: Мерките успяха, пречупихме вълната Стойчо Кацаров: Мерките работят, новозаразените намаляват Стойчо Кацаров: Новите мерки може да са от следващата седмица Продължава изслушването на Рашков, този път и Кацаров В Сл.бряг: Бранко Бабачев срещу бесарабски българин на „MAX FIGHT 45” на 2-ри юли Обсъждат създаването на дирекция за правата на пациентите
Тагове
Стойчо Кацаров среща оргазнизации
Коментари

Още от последните новини