Пламен Таушанов: У нас има свръх хоспитализация, затова е настискът върху здравната система

Пламен Таушанов: У нас има свръх хоспитализация, затова е настискът върху здравната система - E-Burgas.com

В България има свръх хоспитализация. 2,4 милиона души се хоспитализират годишно, това не е ново. Половината от тази хоспитализация е излишна. Затова е този голям натиск върху здравната система, каза пред БГНЕС Пламен Таушанов, председател на Асоциацията за закрила на пациентите. Според него пациентите не знаят за много от правата, които им се полагат.

„Много е важно, че няма протоколи на лечение, а именно какво трябва да прави общопрактикуващият лекар и какви лекарства трябва да предписва до приемането на пациента в болница. Дали трябва изобщо общопрактикуващите лекари да изписват антибиотици, според мен не трябва. Въпреки че се приеха няколко решения, а именно антибиотици, противовирусни препарати да бъдат назначени, към този момент има 50 центъра, където пациентите могат да си ги получат безплатно, иначе плащат всичко. Сега пациентите не знаят, че имат такова право за безплатен PCR, а продължават да си плащат по 90 лева, за да се тестват“, каза Таушанов.

Според него бързите тестове не може да са релевантни. „Ако се говори сериозно тестовете, които са релевантни, са тези, които се извършват в болнични заведения. Тези тестове пред моловете са нагласени предварително да дадат отрицателен знак, за да върви бизнесът. Правителството бездейства и компетентните органи не си вършат работата“, добави Таушанов.

По думите му лекарите не обръщат внимание на пациентските организации.

„Повече от една година хронично болните пациенти избягваха да влизат в болници със страх да не се заразят. Поради тази причина нараства натискът на тези, които са с основните заболявания, отложиха се операции, но никой не обръща внимание на този въпрос. Когато един пациент с коронавирус влезе в болница, но има и друго заболяване, дали лечебното заведение има достатъчно специалисти, които да го консултират по проблема му. Той също не знае дали да се ваксинира, или не. Не може да се дават фалшиви успокоения, че ваксината е напълно безопасна за хора с други заболявания. Няма безплатно лечение след преболедуване с коронавирус, въобще пълна какафония е“, категоричен е Таушанов.

„По принцип има едно нарушение, което е започнало от момента на ваксинация и то е, че пациентите не подписват реално информирано съгласие. Има над 12 до 18 конспиративни теории, дали вреди върху сърдечната дейност, репродуктивни способности, като на тях не им се дава аргументиран отговор. Затова младите хора масово не се ваксинират, защото се страхуват от такива последици. Кацаров не проведе комуникационна кампания. Как изчислиха, че като се ваксинират 300 000 пенсионери, това ще намали натиска към болницата”, добави още Таушанов.

Според него България се лута от едната страна на махалото към друга. Той е скептичен към ваксинационния процес при деца от 5 до 11 години и припомни, че у нас има 30 000 умрели и под 30% ваксинирани.
 

Свързани статии
Болници у нас пред закриване заради липса на лекари По-бърза връзка между Спешна помощ и болниците От август ще се издават електронни направления за хоспитализация Сербезова: Трябва да има мандатност на директорите на болници Сербезова: Болниците да са готови за прием и лечение на пациенти с ковид Антон Тонев, ПП: Бежанците няма да повлияят на джоба на болниците Ще изпаднат ли общинските болници във финансов колапс заради тока? Болниците са в готовност да поемат новата вълна Коронавирусът остави над 50 хиляди българи без личен лекар Възстановяват плановия прием в болниците от понеделник
Тагове
хоспитализация болници пациенти
Коментари

Още от последните новини