Стойчо Кацаров: Омикрон едва ли ще ни прескочи, не се налагат допълнителни мерки

Стойчо Кацаров: Омикрон едва ли ще ни прескочи, не се налагат допълнителни мерки - E-Burgas.com

До този момент съмненията за „Омикрон" у нас не са потвърдени, но най-вероятно ще се потвърдят. Нито един от досегашните варианти не ни прескочи. Това заяви в студиото на bTV служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Засега не се налага предприемането на допълнителни COVID мерки. Предприели сме всички необходими мерки своевременно. Защитени могат да се чувстват онези, които са ваксинирани и са изградили имунна защита, добави здравният министър. Стойчо Кацаров допълни, че от десетина дни страната ни не е в червената COVID зона, в оранжева зона е и е на път да мине в жълтата.

Общата смъртност в България по начало е много висока. Ние бяхме на първо място в света и преди пандемията. Анализът, който правим за високата COVID смъртност у нас, отчита няколко причини. Една, от които е, че сегашният „Делта" вариант протича по-тежко от предишните. Но основната е, че много малко хора се ваксинираха, заяви служебният здравен министър.

Стойчо Кацаров допълни, че 90% от починалите от COVID-19 у нас са над 60 г. и неваксинирани, а третата причина за високата смъртност е лошото състояние на здравната система.

Ако лятото имаше по 30 000-40 000 поставени ваксини седмично. Сега имаме по 130 000-140 000 поставени. Сякаш хората осъзнаха смисъла на зеления сертификат, каза още служебният здравен министър.

Свързани статии
378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието СЗО заговори за нов смъртоносен вариант на ковид Четирима са починалите с ковид за денонощие Без починали от ковид за последното денонощие Петима починали от ковид за последното денонощие Малко под 400 души са новозаразени с ковид 7,6% са новозаразените с ковид, излекувани са над 400 души за денонощието Повече излекувани отколкото заразени за денонощието от ковид СЗО обяви за спад на ковид смъртността с 90% COVID кризата в цифри: 424 новозаразени, 11 души починали
Тагове
стойчо кацаров омикрон ковид
Коментари

Още от последните новини