Стойчо Кацаров: Омикрон едва ли ще ни прескочи, не се налагат допълнителни мерки

Стойчо Кацаров: Омикрон едва ли ще ни прескочи, не се налагат допълнителни мерки - E-Burgas.com

До този момент съмненията за „Омикрон" у нас не са потвърдени, но най-вероятно ще се потвърдят. Нито един от досегашните варианти не ни прескочи. Това заяви в студиото на bTV служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Засега не се налага предприемането на допълнителни COVID мерки. Предприели сме всички необходими мерки своевременно. Защитени могат да се чувстват онези, които са ваксинирани и са изградили имунна защита, добави здравният министър. Стойчо Кацаров допълни, че от десетина дни страната ни не е в червената COVID зона, в оранжева зона е и е на път да мине в жълтата.

Общата смъртност в България по начало е много висока. Ние бяхме на първо място в света и преди пандемията. Анализът, който правим за високата COVID смъртност у нас, отчита няколко причини. Една, от които е, че сегашният „Делта" вариант протича по-тежко от предишните. Но основната е, че много малко хора се ваксинираха, заяви служебният здравен министър.

Стойчо Кацаров допълни, че 90% от починалите от COVID-19 у нас са над 60 г. и неваксинирани, а третата причина за високата смъртност е лошото състояние на здравната система.

Ако лятото имаше по 30 000-40 000 поставени ваксини седмично. Сега имаме по 130 000-140 000 поставени. Сякаш хората осъзнаха смисъла на зеления сертификат, каза още служебният здравен министър.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
стойчо кацаров омикрон ковид
Коментари

Още от последните новини